Ikääntymisen ja synnynnäisen aerobisen suorituskyvyn vaikutukset varhaiseen tiedonkäsittelyyn rotilla - Utriainen, Minna (2016)
Fyysisen aktiivisuuden vaikutukset aivojen toimintaan ja kognitiivisiin kykyihin ovat viime aikoina herättäneet kiinnostusta tutkijoiden keskuudessa. Näitä teemoja tutkii myös Active, Fit and Smart (AFIS) -tutkimushanke, jonka päämääränä on selvittää liikunnan yhteyksiä oppimiseen ja sen edellytyksiin elämän eri vaiheissa. Tämä tutkielma on toteutettu osana AFIS-projektia, ja se lähestyy aihetta aerobisen suorituskyvyn näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten synnynnäinen aerobinen suorituskyky ja ikääntyminen vaikuttavat varhaiseen tiedonkäsittelyyn, joka sijoittuu aivan kognitiivisen tiedonkäsittelyketjun alkuun. Tämä tapahtui vertailemalla kahta synnynnäiseltä aerobiselta kapasiteetiltaan erilaista rottalinjaa (HCR ja LCR) kahdessa eri ikäluokassa (nuoret ja vanhat). Synnynnäisen aerobisen suorituskyvyn ja ikääntymisen vaikutuksia varhaiseen tiedonkäsittelyyn tutkittiin akustista startle-refleksiä ja sen modulaatioita, startlehabituaatiota ja prepulse inhibitiota, mittaavalla koeasetelmalla. Tulostemme mukaan synnynnäinen aerobinen suorituskyky vaikuttaa varhaiseen tiedonkäsittelyyn jo nuorena, jolloin matala aerobinen suorituskyky on yhteydessä tehottomampaan tiedonkäsittelyyn. Kun aerobinen suorituskyky on matala, myös ikääntymisen rappeuttavat vaikutukset varhaiseen tiedonkäsittelyyn ovat suuremmat. Hyvä synnynnäinen aerobinen suorituskyky vaikuttaisi siis edistävän tiedonkäsittelyn tehokkuutta jo hyvin varhaisella tasolla.