Matka puutarhaan : suomalaisen puutarhamatkailun jäljillä - Liimatainen, Mari (2016)
Tutkimus on katsaus yhteen kulttuuriympäristön osaan, puutarhaan, matkailun nä-kökulmasta. Puutarhamatkailu on osa puutarhailmiötä. Kyseessä on tapaustutkimus, jossa puutarhamatkailu nähdään matkailuilmiön tutkittavana osana. Tutkimusaihetta lähestytään matkailun ja puutarhan tutkimuksen kautta. Vaikka puutarhaharrastus on lisääntynyt yleisen länsimaisen vaurastumisen myötä, puutarhat ovat yhä melko tuntematon osa rakennettua kulttuuriympäristöämme. Osaksi kyse on epäilemättä tiedon puutteesta – onhan länsimaista puutarhaa ja sen merkitystä tutkittu vain vähän. Puutarhan merkitystä ja arvottamista lähestytään tutkimuksessa taiteen tutkimuksen ja toiminnallisuuden kautta. Kotimaisia puutar-hamatkailukohteita tyypitellään niiden historian perustella. Tutkimus tarkastelee kulttuurimatkailun linjauksia ja pohtii niiden sovellettavuutta puutarhamatkailuun. Puutarhamatkailun kehittämisen perustana nähdään mm. koh-teiden saavutettavuuden ja vierailukokemuksen kehittäminen. Tutkimus näkee matkailun merkityksellisenä maailman kulttuuriperinnön suojelemi-sessa ja kehittämisessä, sekä sen sivistyksellisten arvojen vuoksi. Puutarha nähdään voimavarana ja puutarhamatkailu mahdollisuutena.