Yhteisöllinen olut etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista

Suomen on villinnyt oluthuuma. Kauppojen hyllyt notkuvat monipuolisesta oluttarjonnasta, olutseuratoiminta on aktiivista ja pienpanimoja perustetaan maahamme jatkuvasti lisää. Suomalaiset ovat toden teolla löytäneet oluen monipuolisen maailman ja olutharrastuneisuus on yleistynyt. Etnologiassa alko...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Hakunti, Juulia
Other Authors: Humanistinen tiedekunta, Faculty of Humanities, Historian ja etnologian laitos, Department of History and Ethnology, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2016
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52367
_version_ 1828193108843560960
author Hakunti, Juulia
author2 Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Hakunti, Juulia Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Hakunti, Juulia Humanistinen tiedekunta Faculty of Humanities Historian ja etnologian laitos Department of History and Ethnology University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Hakunti, Juulia
datasource_str_mv jyx
description Suomen on villinnyt oluthuuma. Kauppojen hyllyt notkuvat monipuolisesta oluttarjonnasta, olutseuratoiminta on aktiivista ja pienpanimoja perustetaan maahamme jatkuvasti lisää. Suomalaiset ovat toden teolla löytäneet oluen monipuolisen maailman ja olutharrastuneisuus on yleistynyt. Etnologiassa alkoholikulttuuria ja moderneja juomatapoja on tutkittu hyvin vähän ja olutta harrastuk-sena ei lainkaan. Lähitieteissä alkoholitutkimusta on ollut enemmän, mutta se on ollut pääosin ongelmakeskeistä. Tutkimukseni kautta haluan tuoda esiin olutta harrastavien ihmisten näkökulmaa alkoholitutkimuksen kentällä ja luoda pohjaa tulevalle etnologiselle olutkulttuuritutkimukselle. Pro gradu –työssäni tutkin Jyväskylässä toimivan Olutkulttuuriseuran jäsenten olutharrastuneisuutta. Tutkimuksessani selvitän, mitä merkityksiä jyväskyläläiset olutharrastajat antavat oluelle ja olutharrastukselleen. Tutkimusaineistoni muodostuu kahdestatoista teemahaastattelusta sekä viiden Olutkulttuuriseuran tapahtuman havainnoinneista. Tutkimukseni lähtökohta on etnografinen, joten tekstissä painot-tuu aineiston kuvailu ja aihepiirin historiallinen konteksti. Yleisen olutharrastuneisuuden tutkimuksen ohessa olen selvittänyt myös jyväskyläläisen olutharrastuksen lähihistoriaa keräämäni muistitietoaineiston pohjalta. Tutkimukseni teoreettinen lähestymistapa aiheeseen on holistinen. Käytännössä vertailen keräämästäni aineistosta esiin nousseita havaintoja aiempaan suomalaiseen juoma- ja olutkulttuuria käsittelevään tutkimukseen. Vertailuun valitsemissani tutkimuksissa tulevat esiin sekä historialliset että modernit näkökulmat suomalaisiin juomatapoihin ja olutkulttuuriin. Tutkimustuloksissani korostuu olutharrastajien oluelle antamat merkitykset. Harrastajat näkevät oluen monipuolisena juomana, jota voidaan harrastaa esimerkiksi oluen maistelun, olutarvioiden kirjoittami-sen, kotioluen panemisen, olutseuratoiminnan tai olutmatkailun kautta. Monille harrastajille olutharrastus on hyvin sosiaalista toimintaa ja olutseurat nähdään helppona väylänä tutustua muihin harrastajiin. Olutharrastajat haluavat muuttaa suomalaisia juomatapoja ja juurruttaa sivistyneempää ja vähemmän humalahakuista juomakulttuuria Suomeen.
first_indexed 2024-09-11T08:50:49Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Jouhki, Jukka", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Hakunti, Juulia", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2016-12-15T09:27:49Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2016-12-15T09:27:49Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2016", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1644533", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52367", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Suomen on villinnyt oluthuuma. Kauppojen hyllyt notkuvat monipuolisesta oluttarjonnasta, olutseuratoiminta on aktiivista ja pienpanimoja perustetaan maahamme jatkuvasti lis\u00e4\u00e4. Suomalaiset ovat toden teolla l\u00f6yt\u00e4neet oluen monipuolisen maailman ja olutharrastuneisuus on yleistynyt.\r\nEtnologiassa alkoholikulttuuria ja moderneja juomatapoja on tutkittu hyvin v\u00e4h\u00e4n ja olutta harrastuk-sena ei lainkaan. L\u00e4hitieteiss\u00e4 alkoholitutkimusta on ollut enemm\u00e4n, mutta se on ollut p\u00e4\u00e4osin ongelmakeskeist\u00e4. Tutkimukseni kautta haluan tuoda esiin olutta harrastavien ihmisten n\u00e4k\u00f6kulmaa alkoholitutkimuksen kent\u00e4ll\u00e4 ja luoda pohjaa tulevalle etnologiselle olutkulttuuritutkimukselle.\r\nPro gradu \u2013ty\u00f6ss\u00e4ni tutkin Jyv\u00e4skyl\u00e4ss\u00e4 toimivan Olutkulttuuriseuran j\u00e4senten olutharrastuneisuutta. Tutkimuksessani selvit\u00e4n, mit\u00e4 merkityksi\u00e4 jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4iset olutharrastajat antavat oluelle ja olutharrastukselleen. Tutkimusaineistoni muodostuu kahdestatoista teemahaastattelusta sek\u00e4 viiden Olutkulttuuriseuran tapahtuman havainnoinneista. Tutkimukseni l\u00e4ht\u00f6kohta on etnografinen, joten tekstiss\u00e4 painot-tuu aineiston kuvailu ja aihepiirin historiallinen konteksti. Yleisen olutharrastuneisuuden tutkimuksen ohessa olen selvitt\u00e4nyt my\u00f6s jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4isen olutharrastuksen l\u00e4hihistoriaa ker\u00e4\u00e4m\u00e4ni muistitietoaineiston pohjalta.\r\nTutkimukseni teoreettinen l\u00e4hestymistapa aiheeseen on holistinen. K\u00e4yt\u00e4nn\u00f6ss\u00e4 vertailen ker\u00e4\u00e4m\u00e4st\u00e4ni aineistosta esiin nousseita havaintoja aiempaan suomalaiseen juoma- ja olutkulttuuria k\u00e4sittelev\u00e4\u00e4n tutkimukseen. Vertailuun valitsemissani tutkimuksissa tulevat esiin sek\u00e4 historialliset ett\u00e4 modernit n\u00e4k\u00f6kulmat suomalaisiin juomatapoihin ja olutkulttuuriin.\r\nTutkimustuloksissani korostuu olutharrastajien oluelle antamat merkitykset. Harrastajat n\u00e4kev\u00e4t oluen monipuolisena juomana, jota voidaan harrastaa esimerkiksi oluen maistelun, olutarvioiden kirjoittami-sen, kotioluen panemisen, olutseuratoiminnan tai olutmatkailun kautta. Monille harrastajille olutharrastus on hyvin sosiaalista toimintaa ja olutseurat n\u00e4hd\u00e4\u00e4n helppona v\u00e4yl\u00e4n\u00e4 tutustua muihin harrastajiin. Olutharrastajat haluavat muuttaa suomalaisia juomatapoja ja juurruttaa sivistyneemp\u00e4\u00e4 ja v\u00e4hemm\u00e4n humalahakuista juomakulttuuria Suomeen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Juulia Hakunti (emjuhaku) on 2016-12-15 09:27:48.291197. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2016-12-15T09:27:49Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201612155108.pdf: 2005427 bytes, checksum: d63899fdc6e0f4fe06bed7257912c78e (MD5)\r\nlicense.html: 4842 bytes, checksum: c4f141fb52b9b95b1653d384b7588fa7 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2016-12-15T09:27:49Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201612155108.pdf: 2005427 bytes, checksum: d63899fdc6e0f4fe06bed7257912c78e (MD5)\r\nlicense.html: 4842 bytes, checksum: c4f141fb52b9b95b1653d384b7588fa7 (MD5)\r\n Previous issue date: 2016", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (131 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "olut", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "alkoholikulttuuri", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "juomatavat", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "harrastukset", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "j\u00e4rjest\u00f6toiminta", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "etnografia", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Yhteis\u00f6llinen olut : etnografinen tutkimus jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4isist\u00e4 olutharrastajista", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title.alternative", "value": "Etnografinen tutkimus jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4isist\u00e4 olutharrastajista", "language": null, "element": "title", "qualifier": "alternative", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201612155108", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Historian ja etnologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of History and Ethnology", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Etnologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ethnology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.method", "value": "Etnografia", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "method", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2016-12-15T09:27:49Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "302", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "olut", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "alkoholikulttuuri", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "juomatavat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "harrastukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "j\u00e4rjest\u00f6toiminta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_52367
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:03:11Z
main_date 2016-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2016
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/7d3cb248-5c30-469f-8326-c9dba1323f49\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201612155108.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2016
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Hakunti, Juulia Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista olut alkoholikulttuuri juomatavat harrastukset järjestötoiminta etnografia Etnologia Ethnology Etnografia 302 Jyväskylä
title Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
title_alt Etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
title_full Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
title_fullStr Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
title_full_unstemmed Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
title_short Yhteisöllinen olut
title_sort yhteisöllinen olut etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
title_sub etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
title_txtP Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista
topic olut alkoholikulttuuri juomatavat harrastukset järjestötoiminta etnografia Etnologia Ethnology Etnografia 302 Jyväskylä
topic_facet 302 Ethnology Etnografia Etnologia Jyväskylä alkoholikulttuuri etnografia harrastukset juomatavat järjestötoiminta olut
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52367 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201612155108
work_keys_str_mv AT hakuntijuulia yhteisöllinenolutetnografinentutkimusjyväskyläläisistäolutharrastajista