Suoratoistopalveluiden suosittelujärjestelmien vaikutukset käytettävyyteen - Rintamäki, Milla (2016)
Tämä tutkielma tarkastelee kirjallisuuskatsauksen muodossa suosittelujärjes-telmien vaikutuksia käytettävyyteen suoratoistopalveluiden kontekstissa. Suosittelujärjestelmien vaikutuksia käytettävyyteen on tutkittu jonkin verran eteenkin verkkokauppojen kohdalla. Suosittelujärjestelmät ovat kuitenkin le-vinneet verkkokaupasta muillekin verkon palvelualoille. Nykyään suoratois-topalvelualan yrityksen kuuluvat suosittelujärjestelmiä nopeimmin kehittä-viin toimijoihin ja ovatkin esimerkiksi yhteistoiminnallisten suodattimien yleistymisen ja tehokkuuden kasvun takana. Käytettävyys on yksi suoratois-topalveluiden välisen keskinäisen kilpailun ratkaisuelementeistä ja suosittelu-järjestelmät ovat suuressa roolissa vaikuttamassa suoratoistopalvelun käytet-tävyyteen. Suoratoistopalveluiden käytettävyyden tutkimus on kasvanut vii-me vuosina, mutta se on keskittynyt suurimmaksi osaksi tutkimaan suoratois-topalveluiden teknistä puolta esimerkiksi laitteiston ja yhteysnopeuksien nä-kökulmasta. Suoratoistopalveluiden käytettävyydestä käyttäjän näkökulmasta ei ole aiemmin tehty paljoakaan tutkimusta. Tästä syystä suosittelujärjestel-mien käytettävyysvaikutuksien arvioinnissa hyödynnetään tässä tutkielmassa seuraavaa seitsemää web-sivuston käytettävyyteen vaikuttavan käytettävyys-tekijää: kaukoläsnäolo (telepresence), navigoitavuus (navigability), vuorovai-kutteisuus (interactivity), opittavuus (learnability), luettavuus (readability), sisällön merkityksellisyys (content relevance) ja luotettavuus (credibility). Tutkimustulokset vastaavat tutkimuskysymykseen Millaisia vaikutuksia suora-toistopalveluiden suosittelujärjestelmillä on käytettävyyteen.