Asiakasdatan kerääminen suomalaisissa ohjelmistoyrityksissä - Natunen, Laura (2016)
Asiakasdatan kerääminen on tärkeää yritysten pyrkiessä lisäämään asiakastuntemustaan. Tämän tutkielman tarkoituksena on käsitellä asiakasdatan keräämisen keinoja, liiketoiminnan joustavuutta sekä näiden välistä yhteyttä ohjelmistoyritysten tapauksessa. Tässä tutkielmassa asiakasdatan keräämisen keinot on jaettu kahteen pääosaan: perinteisiin ja digitaalisiin keinoihin. Erilaisia keinoja asiakasdatan keräämiseksi on paljon ja olisikin hyvä tiedostaa, että erilaisista kanavista on mahdollista saavuttaa erilaista dataa. Asiakasdatan keräämisen myötä on mahdollista muodostaa informaatiota ja myöhemmin tietämystä. Tietämyksen kautta yrityksellä on paremmat edellytykset syvempään asiakasymmärrykseen, organisatoriseen oppimiseen sekä muutoksen tarpeen aikaisempaan huomaamiseen. Nämä ovat osaltaan myös tärkeitä tekijöitä liiketoiminnan joustavuuden rakentumisessa. Ohjelmistoyritykset lukeutuvat teknologia-alan yrityksiin, joiden tapauksissa toiminnan joustavuuden on todettu olevan erityisen tärkeää, sillä tuotteet, tuotantoprosessit sekä kilpailulliset rajat ovat jatkuvassa muutoksessa. Joustavuus onkin yhtä merkityksellistä niin pienille Startup –henkisille firmoille kuin myös suurille ohjelmistoalan yrityksille. Kirjallisuuskatsauksen perusteella empiiriselle tutkimukselle luotiin viitekehys, jonka perusteella määrällisen tutkimuksen tuloksia lähdettiin analysoimaan. Kysely lähetettiin 2000 yritykselle lokakuussa 2015. Hyväksyttyjä vastauksia saatiin 215 kappaletta. Kyselyn tulosten perusteella yritykset ovat alkaneet keräämään asiakasdataa monipuolisemmin vuosien 2013 ja 2015 välillä. Suosituin kanava on edelleen asiakasdatan kerääminen suoraan asiakkailta, erityisesti haastattelemalla, mutta myös digitaaliset kanavat ovat nostaneet suosiotaan. Joillakin asiakasdatan keräämisen kanavilla havaittiin olevan yhteys yrityksen liiketoiminnan joustavuuteen, joskaan osa kanavista ei juurikaan näyttänyt vaikuttavan joustavuuteen.