Humanitarian issues on Facebook - Sydänmaanlakka, Veera (2016)
Tutkielman tavoitteena on selvittää mitä humanitaarisia aiheita ja teemoja ilmenee valittujen organisaatioiden Facebook-sivuilla ja miten organisaatiot reagoivat näihin teemoihin. Empiirinen osuus keskittyy organisaatioiden Facebook-sivujen tutkimiseen: tutkimisen kohteena ovat kommentit, joita Facebook-sivusta tykkäävät seuraajat julkaisevat organisaatioiden julkaisemiin tilapäivityksiin. Tutkimuksen kohteena on kolme Yhdistyneiden kansakuntien alaisen organisaation Facebook-sivua: United Nations, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs sekä United Nations High Commissioner for Refugees. Yhteensä 705 kommenttia analysoitiin temaattisen analyysin avulla. Myös määrällistä analyysia käytettiin tässä tutkimuksessa. Havaittujen teemojen lisäksi myös kommenttien sävyä analysoitiin. Tuloksien mukaan kommentit voidaan jakaa kolmeen ryhmään: 1) humanitaariset teemat, 2) maantieteellinen jakauma sekä 3) kommenttityyppi. Aineistoista havaittiin neljä humanitaarista pääteemaa: pakolaisuus ja maahanmuutto, ihmisoikeudet, koulutus sekä terrorismi ja sota. Kommenttityyppejä identifioitiin kolme: suorat viestit YK:lle, avunpyynnöt sekä “toden kertojat”. Maantieteellisesti aiheet sivusivat Syyriaa, Brasiliaa, Palestiinaa ja Israelia sekä Intiaa. Yli puolet kommenteista oli positiviisia sävyltään (55,5 %). Negatiivisten kommenttien määrä oli 24,8 %, joiden joukossa ilmeni myös selkeitä vihaviestejä. Tästä johtuen on syytä epäillä sivujen moderoinnin todellista määrää. 19,7 % kommenteista oli sävyltään neutraaleja.