Detection of distributed denial-of-service attacks in encrypted network traffic - Hyvärinen, Mikko (2016)
Tausta: Hajautetut palvelunestohyökkäykset ovat jo kaksi vuosikymmentä vanhoja. Useita strategioita on kehitetty taistelemaan niiden kasvavaa määrää vastaan vuosien varrella. Sovelluskerroksen protokollien hyökkäykset yleistyvät, ja niitä on hankalampi havaita. Nykyiset havainnointimenetelmät analysoivat tietoliikenteen piirteitä. Paketin sisältö on salattua SSL/TLS liikenteessä, josta syystä sitä ei voida analysoida. Tavoitteet: Tutkielma tarkastelee salatun liikenteen palvelunestohyökkäysten havaintometodien nykyistä tilaa. Tutkielma esittelee myös klusterointiin perustuvan menetelmän ja aikaisemman tutkimuksen kanssa vertailtavissa olevia simulaatiotuloksia. Metodit: Kirjoittaja laati kevyen systemaattisen kirjallisuuskartoituksen etsien lähteitä tietotekniikan kirjallisuustietokannoista. Hän myös teki tutkimuksia klusterointimenetelmän (K-means++) kanssa käyttäen virtuaaliverkkoa. Tulokset: Kirjallisuuskartoitus löysi, että havainnointimenetelmät keskittyvät klusterointiin perustuviin ja tilastollisiin poikkeamienhavainnointimenetelmiin. Esitetty klusterointimenelmä havaitsi yksinkertaiset hyökkäykset lähes sadan prosentin tarkkuudella. Tietoaineiston laatu huomattiin tärkeäksi tulosten vertailun kannalta. Johtopäätökset: Kirjallisuuskartoitus havaitsi aukkoja tutkimuksessa verrattaessa sitä salaamattomien hyökkäysten havainnointiin. Näillä alueilla lisää tutkimusta tarvitaan.