Mittaus- ja laskentamenetelmä dokumentinhallinnan työvälineenä opettajan työssä - Koskinen, Teija (2016)
Opettajan työ on viestimistä osana sitä organisaatiota, missä hän työskentelee. Organisaatioiden viestintä muodostuu niiden sisällä sovittujen periaatteiden mukaan. Ulkopuolelta tulevat vaikutteet muokkaavat myös viestintää, mutta jo-kainen organisaatio rakentaa oman kielensä, jolla se viestii sisäisesti ja toisten or-ganisaatioiden kanssa. Tämän viestinnän yhteydessä syntyy tunnistettavia vies-tintäkategorioita, joita kutsutaan genreiksi eli lajityypeiksi. Liittämällä lajityyp-peihin niihin kuuluva sosiaalinen konteksti sitoutuvat lajityypit organisaation toimintaa. Analysoimalla organisaation viestintään kuuluvia lajityyppejä voi-daan tutkia organisaation prosesseja, näissä prosesseissa liikkuvia dokumentteja sekä prosesseihin liittyvien toimijoiden toimintaa. Mittaus- ja laskentamenetelmä on Jyväskylän yliopistossa kehitetty mene-telmä lajityyppien mittaukseen ja analysointiin. Tässä tutkimuksessa keskitytään tutkimaan, voidaanko mittaus- ja laskentamenetelmää käyttää opettajan työssä dokumentinhallintatyössä sekä dokumentinhallinnan kehitys- ja opetustyössä. Menetelmään on liitetty 5W1H-viitekehys, jonka läpi tuloksia tarkastellaan suh-teessa tutkimuskysymyksiin. Tutkimukseen osallistui 13 liiketalouden opettajaa Jyväskylän ammattikor-keakoulun liiketoimintayksikön liiketalouden koulutusohjelmasta. Tutkimus-menetelmänä oli tapaustutkimus, joka toteutettiin teorian osalta kirjallisuuskat-sauksena ja empirian osalta menetelmän testauksena tutkimukseen osallistunei-den kesken. Tämän tutkimuksen perusteella mittaus- ja laskentamenetelmää voi-daan käyttää opettajien dokumentinhallintatyössä, dokumentinhallinnan kehi-tystyössä ja edellä mainittujen koulutustyössä edellyttäen, että 5W1H-viitekehys otetaan käyttöön konkreettisina kysymyksinä kehitettäessä prosessien ja doku-menttienhallintaa. Lisäksi menetelmän käytön yhteydessä tulee lyhyesti käydä läpi teoriataustasta tärkeimmät käsitteet kuten dokumentti, dokumentinhallinta ja tiedonhallinta, jotta menetelmä saadaan luontevasti osaksi opettajan työn kou-lutus- ja kehittämisprosessia.