Entsyymien (CODH) katalysoima hiilimonoksidin (CO) hapettumisreaktio (CO/CO2 ) ja syanidi (CN ̄) hapettumisreaktion inhibiittorina - Palomäki, Markku (2016)
Tämän pro gradu –tutkielman kirjallinen osa käsittelee entsyymien (CODH) katalysoimaa (käänteistä) hiilimonoksidin (CO) hapettumisreaktiota hiilidioksidiksi (CO_2). Reaktion aktiivipaikka (C-klusteri) sijaitsee anaerobisten mikrobien entsyymeissä (CODH). Aiempi (käänteisen) reaktion ja aktiivipaikan rakenteen tutkimus on hyödyntänyt sekä kokeellisia että laskennallisia menetelmiä. Kirjallisessa osassa käydään läpi eri tutkimusmenetelmillä saatuja tuloksia muun muassa reaktiomekanismista ja reaktion aktiivipaikan rakenteesta. Tutkimusten tuloksia on ollut tarkoitus hyödyntää kemiallisissa synteeseissä, joissa jäljitellään C-klusterin rakennetta. Haasteena on ollut tuloksien tulkinta ja tutkimusdatan yhdistäminen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Joidenkin molekyylien tiedetään estävän entsyymin (CODH) katalyyttista aktiivisuutta. Nämä molekyylit ovat rakenteellisesti ja elektronisesti analogisia suhteessa reaktion substraattehin (CO/CO_2). Inhibiittorit voivat valaista reaktion katalyyttista mekanismia. Kirjallisessa osassa keskitytään syanidin (CN^-) toimimiseen CO:n hapettumisen estoaineena.