HFT-järjestelmien tehokkuuden parantaminen - Mutikainen, Iiro (2016)
Teknologian kehittyminen on avannut uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös finanssialalle. Automatisoitu arvopaperikaupankäynti on vakiinnuttanut asemansa arvopaperimarkkinoilla ja yritykset etsivät yhä parempia tapoja saavuttaa kaupankäyntietuja muihin kaupankävijöihin nähden. Automatisoidussa arvopaperikaupankäynnissä nopeuden on nähty olevan kaupankäynnissä eduksi, jolloin markkinamuutoksiin voidaan reagoida ennen muita kaupankävijöitä. Alan yritykset ovatkin ryhtyneet niin sanottuun nopeuskilpailuun ja pyrkivät tehostamaan kaupankäyntijärjestelmiään. Nopeasta automatisoidusta arvopaperikaupankäynnistä voidaan käyttää lyhennettä HFT (High Frequency Trading). Tämän kirjallisuuskatsaukseen pohjautuvan tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat HFT-järjestelmien tehokkuuteen ja millä tavalla nämä tekijät vaikuttavat HFT-järjestelmien toimintaan. Tutkimuksesta kävi ilmi, että HFT-järjestelmien tehokkuuteen vaikuttaa laitteisto, ohjelmisto, laitteiston fyysinen sijainti sekä kaupankäynnissä käytetty strategia. Tutkimus antoi viitteitä kuitenkin myös siitä, että pelkkä HFT-järjestelmän tehokkuuden lisääminen ei välttämättä paranna kaupankäynnin menestystä, koska siihen vaikuttaa myös muun muassa kaupankäyntistrategian toimivuus. Näiden asioiden perusteella pääteltiin, että HFT-järjestelmää tehostettaessa tulee ottaa suorituskyvyn ohella myös muita asioita huomioon – pelkästä HFT-järjestelmän nopeuttamisesta ei välttämättä ole hyötyä.