Eksistenssin arkipäiväisyys : Martin Heidegger, avautuneisuus, päätös ja Jean-Luc Nancy - Puranen, Joni (2016)
Tämän tutkielman aiheena on ranskalaisen filosofin Jean-Luc Nancyn (1940–) La décision d’existence -tekstissä esittämä tulkinta Martin Heideggerin Oleminen ja aika - teoksen käsitteistä avautuneisuus, päätös ja päätöksellisyys. Nancyn tulkinnan keskiössä on hänen omalaatuinen tapansa tulkita eksistenssin eksistentiaalisuutta : Nancylle ensisijaista on suhde maailmaan ja toisiin. Reflektiivinen suhde omaan olemiseen on mahdollinen vain tämän olemistavan takia. Tämän Nancy tekee osoittamalla eksistenssin ja arkipäivään uppoutumisen erottamattoman yhteenkuuluvuuden. Tutkielmassa edetään Oleminen ja aika -teoksen arg umentaation alusta teoksen toisen osaan saakka, sillä Nancyn arg umentin kannalta on välttämätöntä tuntea suuri joukko Heideggerin muotoiluja. Nancyn tulkinta eksistenssin arkipäiväisyydestä pidetään tiiviisti mukana kaiken aikaa, jotta kulloinkin käsiteltävän Oleminen ja aika -teoksen osan mielekkyys tutkielman kokonaisuuden kannalta on ilmeinen. Heideggerin Oleminen ja aika -teoksessa omaehtoinen olemissuhde on mahdollinen ahdistuksen sysättyä täälläolon vasten hänen omaa olemistaan. Tällöin päätöksessä ei paljastu muuta kuin täälläolon oma eksistenssi hänen oman olemisensa perustana. Tämä olemistapa, joka päätöksessä paljastuu, tapahtuu maailmassa toisten luona. Nancyn omalaatuinen tapa tulkita päätöksellisyyttä tarttuu kiinni arkipäiväiseen eksistenssiin. Nancy kyseenalaistaa koko päätöksen tekemisen mahdollisuuden ja osoittaa ettei omaehtoinen olemisymmärr ys ole mahdollinen itsereflektiivisenä suhteena. Ainoa varmuus, joka Nancyn tulkinnan mukaan filosofialla voi olla on siinä ettei filosofia saa otetta arkipäiväisen eksistenssin epämääräisyydestä.