Ukrainan kriisi ja osakemarkkinat IVY-maiden Venäjä-riippuvuuden kuvaajana - Mattelmäki, Lauri (2016)
Tämän Pro Gradu–tutkielman tarkoituksena on selvittää vuonna 2014 alkaneen Ukrainan kriisin vaikutusta Kazakstanin, Ukrainan, Kirgisian ja Georgian osakemarkkinaindeksien korrelaatiohin sekä arvioida kyseisten maiden osakemarkkinoiden integroituneisuutta Venäjän osakemarkkinoihin vuodesta 2007 vuoteen 2015 asti. Tutkin myös Venäjälle asetettujen pakotteiden vaikutusta maaparittaisiin ehdollisiin korrelaatioihin. Vastaavanlainen vertailu tehdään myös suhteessa kolmeen globaaliin osakemarkkinaindeksiin tulosten vertaamisen mahdollistamiseksi. Saatujen tulosten perusteella on tarkoitus myös arvioida maiden jäsenyyttä Venäjä-vetoisessa Euraasian unionissa. Tutkimus myös päivittää aikaisempia Venäjän ja muiden IVY-maiden rahoitusmarkkinoita ja niiden kesinäisiä riippuvuuksia käsitteleviä tutkimuksia. Tutkimuksen analyysimenetelminä on käytetty kolmea erillistä ehdollisen korrelaation mallia, joiden mukaan vielä meneillään oleva konflikti ei ole aiheuttanut aikaisempiin talouskriiseihin verrattavia voimakkaita korrelaatioiden regiimimuutoksia. Tulosten mukaan Ukraina ja Kazakstan ovat tarkastelumaista ainoita Venäjän osakemarkkinoille integroituneita maita, joskin korrelaation tila ei ole kovinkaan voimakas. Tästä syystä kyseisten maiden osalta löydettiin osittaisia viitteitä Euraasian talousunionin jäsenyyden puolesta.