Työssä oppiminen ja luovuus IT-alan tuotekehitysorganisaatiossa - Aalto, Terhi (2016)
Tutkimuksessa selvitettiin, millaista työssä oppiminen ja luovuus ovat informaatioteknologian tuotekehitysorganisaatiossa, ja miten niitä voidaan edistää. Tutkimus oli laadullinen ja sen aineisto kerättiin haastattelemalla kymmentä IT-alan asiantuntijaa. Nauhoitettu ja litteroitu aineisto analysoitiin temaattisella sisällön analyysilla. Tulosten mukaan oppimista pidettiin IT-alaan liittyvänä vaateena ja osana työn arkea. Työssä opittiin intohimosta oppimiseen ja siksi, että opitusta nähtiin olevan hyötyä. Oppimisen nähtiin lisäksi ylläpitävän työmotivaatiota. Työssä opittiin vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa sekä kasvotusten että teknologiavälitteisesti. Oppiminen oli myös itsenäistä perehtymistä, työn reflektointia ja organisaation tarjoamien oppimismahdollisuuksien hyödyntämistä. Tuotekehitysorganisaatiossa luovuutta esiintyi mm. arjen ongelmien ratkaisussa, esimiestyössä, yhteisissä suunnittelupalavereissa ja työkäytäntöjen kehittämisessä. Luovien ratkaisujen etsimisen lisäksi tuotekehitystyössä on kuitenkin pyrittävä yhtenäisyyteen ja toimiviin lopputuloksiin. Haastateltavien mukaan oppimisen ja luovuuden kannalta ideaalia tuotekehitysorganisaatiota kuvastavat avoimuus, keskustelevuus ja vapaus. Tällaisessa organisaatiossa on matala hierarkia ja keskinäistä luottamusta. Arvostusta yhdessä oppimiseen välitetään työntekijöille antamalla aikaa oppimiseen ja luomalla tiloja, mahdollisuuksia ja yhteistyön käytänteitä, jotka tukevat ihmisten kohtaamista. Tutkimuksen tuloksista voi päätellä, että IT-alalle hakeudutaan usein ’rakkaudesta lajiin’. Alan nopeisiin muutostarpeisiin vastataan jatkuvalla oppimisella, ja luovien, toimivien ratkaisujen luo päästään yhdessä ajattelemalla. Työssä oppiminen ja luovuus esiintyvätkin usein samankaltaisissa sosiaalisissa tilanteissa, kuten ongelmanratkaisussa, suunnittelupalavereissa ja yhteisten työkäytänteiden kehittämisessä. Työntekijöiden ammatillista toimijuutta ja sen myötä oppivaa ja luovaa otetta työhön voidaan edistää organisaatiokulttuuriin vaikuttamalla. Oppimisen ja luovuuden kokemukset voivat parantaa työhyvinvointia muun muassa ylläpitämällä työmotivaatiota. Taloudellisten ja epävarmojen aikojen keskellä on entistä tärkeämpää osoittaa työntekijöille, että heistä välitetään ja heidän osaamista, luovuutta ja hyvinvointia arvostetaan.