Nuorten osallisuus ja ravitsemuskäyttäytyminen koulussa : miten osallistamisen kokemus, vaikutusmahdollisuuksien kokeminen ja osallisuuden aste ovat yhteydessä koululounaan syömiseen 6.-9.-luokkalaisten nuorten keskuudessa? - Gluschkoff, Tanja Helena (2016)
Ruokavaliolla ja ravitsemuksella on tärkeä merkitys elintapasairauksien ennaltaehkäisyssä ja terveyden ylläpitämisessä läpi elämän. Säännöllinen ateriarytmi ja ravitsevat välipalat toimivat terveellisen ruokavalion perustana. Suomessa järjestetyn kouluruokailun tulisi kattaa kolmannes oppilaan päivittäisestä energiansaannista ja kouluruokailuun osallistumisen tulisi olla oppilaille mieluisaa. Perusopetuksen uudessa opetussuunnitelmassa (2014) kiinnitetään huomiota ruokakasvatukseen, oppilaiden osallisuuteen sekä uusien toimintatapojen kehittämiseen kouluruokailun yhteydessä. Osallisuus on monitahoinen käsite, jonka tulisi tarjota mahdollisuus toimia, olla mukana ja muuttaa vallitsevaa ympäristöä ja yhteisöä. Osallisuuden käsitteeseen liittyy vahvasti myös kokemus omasta osallisuudesta. Kokemus omasta osallisuudesta tulee näkyväksi kouluympäristössä esimerkiksi nuorten käyttäytymisestä, nuorten mielipiteistä ja heidän asenteistaan. Kun osallisuus toteutuu halutulla tavalla, se näkyy oppilaiden arvostuksena yhteisöä kohtaan ja kokemusta siitä, että nuoret itse tulevat arvostetuksi (Gretsche 2002:50; Gretche & Kiilakoski 2012).