Vuorohoidon työntekijöiden työhyvinvointi 24/7 -yhteiskunnassa - Savolainen, Iina (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella työhyvinvointia, siihen vai- kuttavia työn piirteitä, sekä säännöllistä päivätyötä ja epätyypillistä työaikaa tekevien työntekijöiden työhyvinvoinnin eroja vuorohoidossa. Tutkimuksen päämääränä on lisätä tietoutta vuorohoidon työntekijöiden työhyvinvoinnista, sekä epätyypillisten työaikojen työhyvinvoinnille asettamista haasteista näiden kehittämiseksi ja parantamiseksi. Tutkimus on määrällinen, ja se toteutettiin keväällä 2016 yhteistyössä OHOI, osaamista vuorohoitoon –hankkeen kanssa. Tutkimusaineisto kerättiin Keski-Suomen vuorohoitoyksiköistä verkkokyselylomakkeella, ja analysoitiin SPSS –analyysiohjelmalla. Tulosten mukaan vuorohoidon työntekijöiden työhyvinvointi on keski- määrin erittäin korkeaa. Säännöllistä päivätyötä ja epätyypillistä työaikaa teke- vät vuorohoidon työntekijät eivät eronneet merkittävästi toisistaan työhyvin- voinnin tasoissa, mutta epätyypillistä työaikaa tekevät kokivat enemmän haas- teita työn suunnitteluun vaikuttamisessa, tuen saamisessa esimieheltä, sekä työn ja perheen yhdistämisessä. Tulosten perusteella voidaan todeta kutsumusammatissa olemisen, sekä hyvän työyhteisön ja kollektiivisen työn lisäävän työhyvinvointia. Työhön liit- tyvistä tekijöistä erityisesti esimiestyön kehittämisellä ja häneltä saatavissa ole- van tuen turvaamisella epätyypillistä työaikaa tekeville, on tärkeää merkitys työhyvinvoinnin lisäämiseksi. Myös ammatillinen osaaminen ja vaikutusmah- dollisuudet ovat avainasemassa työn imua ja työuupumusta tarkasteltaessa.