"Entäs sitten kun lapsi viihtyy yksin" : keskustelupalstoilla esiintyvä vanhempien huoli lapsen yksinäisyydestä ja sopeutumisesta yhteiskuntaan - Kotilainen, Jenna; Mäkelä, Heidi (2016)
Yhteiskunta luo jatkuvia odotuksia lapsia ja nuoria kohtaan. Heiltä odotetaan sosiaalisuutta ja innokkuutta sekä opiskeluun, että työntekoon. Tässä tutkimuksessa selvitettiin millaista huolta vanhemmilla on lapsestaan, joka on tahtomattaan tai omasta tahdostaan yksin. Yksinäisillä lapsilla on tutkitusti suurempi syrjäytymisriski, kuin lapsilla, joilla on laaja vertaisista muodostuva tukiverkosto. Erityisesti tuloksia tarkasteltiin yhteiskunnan ja yksilön näkökulmasta, jotta saatiin selville, onko vanhempien yksi huolenaihe lapsen sopeutuminen yhteiskuntaan. Tutkimusaineisto on peräisin neljältä tunnetulta suomalaiselta keskustelupalstalta, jonne vanhemmat ovat voineet kirjoittaa kokemuksistaan nimettöminä. Aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä tutkittiin sitä, millaista huolta yksinäinen tai yksin viihtyvä lapsi vanhemmissa herättää sekä sitä, mi-ten vanhemmat kirjoittavat yhteiskunnan luomista paineista ja odotuksista suhteessa lapsen sosiaalisiin suhteisiin. Lukuisista viestiketjuista ja kommenteista saatiin tulokseksi neljä teemaa, jotka ovat kuvaukset lapsesta, kuvaukset ympäristöstä, kuvaukset vanhempien reaktioista ja kuvaukset ratkaisuehdotuksista. Nämä teemat jaettiin vielä omiin alaluokkiin. Tulokset osoittivat, että vanhempien huoli on yksilöllistä. Suurin huoli oli vanhemmilla, joilla oli omakohtaista kokemusta yksin jäämisestä. Viestiketjuissa haettiin pääsääntöisesti vertaistukea ja neuvoja, miten tukea yksinäistä lasta ja miten kannustaa lasta hakeutumaan ikäistensä seuraan. Tuloksista ilmeni, että vanhemmat kokivat yhteiskunnan luovan paineita, millainen lapsen tulisi olla.