Liiketoimintatiedon hallinnan soveltuvuus urheiluorganisaation käyttöön : case AKK Sports Oy - Takala, Mikko (2016)
Nykyisessä tietoyhteiskunnassa johtamisen roolin tulisi perustua aiempaa enemmän liiketoimintatietoon, joka on systemaattisempaa ja ennakoivampaa kuin ennen. Tietotarpeiden määrittäminen ja tunnistaminen toimii lähtökohta- na tiedolla johtamisen prosesseissa ja tehokkaan liiketoimintatiedon hallinnan hyödyntämisessä. Liiketoimintatiedon hallinta on toimintaa, jonka avulla orga- nisaatio kerää, analysoi, jakaa ja hyödyntää oman toimintansa kannalta merkit- tävää liiketoimintatietoa. Kypsyysmallien tarkoitus on tuottaa organisaatiosta analyyttinen arviointi, joka toimii tukipilarina organisaation kehittymisproses- sissa. Kypsyysmalleja käytetään kuvaamaan, selittämään ja arvioimaan organi- saation tai jonkin sen osaston tilaa tai kehitysvaihetta. Tässä tutkimuksessa tut- kittiin urheiluliiketoiminnan alalla toimivan, AKK Sports Oy:n, soveltuvuutta hyödyntää liiketoimintatiedon hallintaa osana sen toimintaa. Tarkoituksena oli selvittää, minkälaista tietoa kohdeyrityksellä on ja minkälainen kyky sillä on soveltaa tätä tietoa liiketoimintatiedon hallinnan kontekstissa. Tutkimuksessa selvitettiin kohdeyrityksen liiketoimintatiedon hallinnan kypsyystaso hyödyn- täen viisi eri tasoa sisältävää Gartnerin liiketoimintatiedon hallinnan ja suori- tuskyvyn johtamisen kypsyysmallia. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaus- tutkimuksena, jossa haastateltiin neljää kohdeyrityksen edustajaa. Tutkimuksen mukaan liiketoimintatiedon hallintaan on olemassa tiettyjä erityispiirteitä, kun sitä sovelletaan urheiluorganisaatiossa eritoten tiedonkeruuprosessin osalta. Tiedonkeruuprosessi noudatti yrityksen järjestämän urheilutapahtuman elin- kaarta, jolloin tietoa kerätään ennen tapahtumaan, tapahtuman aikana sekä sen jälkeen. Kohdeyrityksen tietotuotannollisia tekijöitä on kehitetty ja toteutettu Sport Business School Finland/JAMK kumppanuuden avulla. Tutkimuksen mukaan liiketoimintatiedon hallinnalle ei kohdeyrityksessä ole määritelty stra- tegiaa, joka aiheuttaa haasteita hyödyntää tuotettua dataa täydellä potentiaalilla. Kohdeyrityksen liiketoimintatiedon hallinnan kypsyystaso sijoittui Gartnerin liiketoimintatiedon hallinnan ja suorituskyvyn johtamisen kypsyysmallin taso- jen 2 ja 3 välimaastoon.