Comparing the forecasting performance of logistic regression and random forest models in criminal recidivism - Aaltonen, Olli-Pekka (2016)
Rikosseuraamusalalla on viime vuosina kehitetty uusintarikollisuutta ennustavia malleja (Tyni, 2015), jotka perustuvat tyypillisesti rekisteripohjaisiin mittareihin, jotka mittaavat mm. tuomitun sukupuolta, ikää, rikostaustaa ja vankikertaisuutta. Yleensä tällaisten mallien kehityksessä käytetään logistisen regressioanalyysin kaltaisia parametrisia malleja, joissa uusintarikollisuuden todennäköisyyttä mallinnetaan taustamuuttujien lineaarisena funktiona. Näiden mallien rinnalle on viime aikoina kehitetty koneoppimisalgoritmeihin perustuvia vaihtoehtoja, joiden on todettu suoriutuvan käytännön sovelluksissa uusintarikollisuuden ennustamisessa perinteisiä malleja paremmin (Berk & Bleich, 2014). Tällaisten mallien toimivuutta suhteessa perinteisiin malleihin ei ole kuitenkaan testattu suomalaisella datalla. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella sitä, kuinka hyvin erilaiset ennustemallit onnistuvat tehtävässään. Tutkielman ensimmäisessä vaiheessa luodaan logistiseen regressioanalyysiin ja koneoppimisalgoritmiin (Random forest) perustuvat uusintarikollisuutta ennustavat mallit Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin Rikosten ja seuraamusten tutkimusrekisteristä poimitulla aineistolla, joka sisältää referenssituomioita vuosilta 2005-2007. Tuomituille henkilöille on haettu tietoa myös referenssituomiota edeltävästä ja seuraavasta rikoskäyttäytymisestä. Ennustemalli luodaan vuosien 2005–2006 välillä tuomittujen aineistolla, ja ennustemallia testataan vuoden 2007 datalla. Näin simuloidaan tilannetta, jossa havaittuun aineistoon perustuvalla historiallisella toteumatiedolla ennustetaan uuden tuomittujen ryhmän vielä toteutumatonta uusintarikollisuutta. Tutkimuskysymyksenä kysytäänkin, kumpi malleista pystyy luomaan rikoshistoriatiedon perusteella paremman ennustusmallin. Molemmat mallit ennustavat uusinta-rikollisuutta tutkielman asetelmassa verrattain hyvin. Kumpikaan ennustemalli ei kuitenkaan ole toista parempi, sillä menetelmät tuottavat ennustustehokkuudeltaan varsin samantasoiset mallit. Tutkielman tuloksena todetaan, ettei Random forest –koneoppimismenetelmän ja logistisen regressiomallin ennustustehokkuuden välille saada merkittävää eroa tutkielman asetelmalla.