Häpeän eettinen merkitys Sofokleen tragedioissa - Päällysaho, Pieta (2016)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastelle häpeän (aidôs / aiskhynê) eettistä merkitystä tragediakirjailija Sofokleen (497/6–406 eaa.) tuotannossa. Häpeä saa antiikissa runsaasti erilaisia eettisiä konnotaatiota niin ihmisiä suojelevana kuin rankaisevanakin voimana. Tässä tutkielmassa pyrin tutkimaan kattavasti häpeään liitettyjen merkitysten kirjoa sellaisena, kuin se Sofokleen säilyneiden näytelmien pohjalta avautuu. Yhtäältä tutkin, kuinka häpeä ohjaa Sofokleen hahmojen toimintaa ja valintoja. Toiseksi tarkastelen, millaisia ennakkoehtoja häpeän kokemukselle Sofokles asettaa. Kolmanneksi tutkin myös, millainen suhde häpeällä on siihen läheisesti liittyviin maineeseen ja kunniaan.