Olemattoman rakennuksen sietämätön keveys : puretun linja-autoaseman kulttuuriympäristölliset merkitykset - Lehtinen, Hannele (2016)
Maisterintutkielman tavoitteena on selvittää voiko rakennus purkamisensa myötä menettää kulttuurisen merkityksensä, kadota yhteisönsä muistista ja näin muuttua yhdentekeväksi. Työssä selvitetään myös miten linja-autoaseman merkitykset rakentuvat ja millaisia ne voivat olla. Esimerkkitapauksena on Jyväskylän viimeinen linja-autoasema, joka purettiin vuonna 2006, kun joukkoliikenteen kaukopalvelut keskitettiin matkakeskukseen. Paikalle ei jätetty historiallisia viitteitä asemasta, joten mahdollisuus sen yhteisölliseen unohtamiseen on olemassa. Tutkimusta taustoitetaan selvittämällä kaupungin aikaisempia linja-autoasemia sekä Jyväskylän liikenteellisiä erityispiirteitä.