Kansanmusiikin asema musiikkioppilaitoksissa : tapausesimerkkinä Kauhajoen Panula-opisto - Rahikka, Teemu (2016)
Tässä maisterintutkielmassa on pyritty selvittämään syitä kansanmusiikin opetuksen jäämiseen Kauhajoella sijaitsevan Panula-opiston virallisten opetussuunnitelmien ulkopuolelle. Vuonna 1968 perustettu musiikkiopisto sijaitsee vahvat kansanmusiikkiperinteet omaavalla paikkakunnalla, mutta sen opetussisällöt ovat aina painottuneet vahvasti klassisen musiikin puolelle. Tilanne ei ole Suomessa harvinainen, vaan käytännössä lähestulkoon kaikki Suomen musiikkioppilaitokset painottavat ensisijaisesti länsimaisen taidemusiikin opetusta. Musiikkioppilaitosten opetussisältöjä on pyritty vuosien mittaan laajentamaan koskemaan myös muita musiikin tyylilajeja muun muassa lainsäädännön, ja esimerkiksi Kauhajoella vuosina 2001–2005 toimineen Etelä-Pohjanmaan kansanmusiikin kehittämisprojektin, avulla.