Affordances and signifiers in virtual learning environment design - Malvela, Maria (2016)
Virtuaalioppimisympäristöt edustavat suhteellisen uutta opetusmuotoa. Näiden ympäristöjen suunnittelussa on opetukselle asetettujen vaatimusten huomioimisen lisäksi oleellista ymmärtää yksilön tavat kokea ja ymmärtää käytössä oleva teknologia. Koettu käytettävyys on käsite, joka kuvaa tuote- tai palvelusuunnittelua siltä osin, kuinka ihmiset ymmärtävät käytettävyyttä ja käytön helppoutta. Nämä ymmärrykset on johdettu kohteiden ominaisuuksista ja toiminnoista eli affordansseista, jotka ovat erilaisten vihjeiden eli merkitsijöiden tarjoamia viittauksia siitä, miten kohdetta voidaan käyttää. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Sen tarkoituksena on määritellä käsitteenä virtuaalioppimisympäristöt sekä tarkastella koetun käytettävyyden ilmenemistä niiden kohdalla. Tutkielman tarkoituksena on myös tarkastella affordanssien ja merkitsijöiden roolia koetussa käytettävyydessä sekä kartoittaa tapoja hyödyntää affordansseja ja merkitsijöitä osana virtuaalioppimisympäristöjen suunnittelua. Kirjallisuuden pohjalta virtuaali- tai e-oppimisympäristöjä luonnehditaan teknologia-pohjaisiksi ympäristöiksi, joissa oppiminen on joustavaa suhteessa aikaan, paikkaan ja maantieteelliseen sijaintiin. Tällaiset ympäristöt ovat myös mukautuvia ja todentuntuisia, käyttäjiensä asuttamia tiloja. Lisäksi eoppimisen jatkuvuudelle on ratkaisevaa tyytyväisyys ja suoritustaso, joihin koettu käytettävyys vaikuttaa. Koetut affordanssit ja merkitsijät vaikuttavat tähän koettuun käytettävyyteen edistämällä sekä tiedon vastaanottoa tuotteen ominaisuuksista että tuotteen arviointia sen toimivuuden ja käytön tarkoituksenmukaisuuden osalta. Virtuaalioppimisympäristöjen suunnittelussa affordanssien roolia on tutkittu enemmän kuin merkitsijöiden roolia. Affordansseja on tutkittu sekä osana virtuaalioppimisympäristöjä että virtuaalioppimisympäristöjen opetuksellisten vaikutusten kohdalla.