Associations of early adolescents' reading difficulties with their reading-related task values, competence beliefs and achievement emotions - Päivinen, Maria (2016)
Tämä tutkimus oli osa TIKAPUU – alakoulusta yläkouluun pitkittäistutkimusta, joka alkoi syksyllä 2014. Tässä tutkimuksessa haluttiin kartoittaa suomalaisten kuudesluokkalaisten lukivaikeuksien yhteyttä lukemisen (a) tehtäväkohtaiseen motivaatioon (kiinnostus lukemista kohtaan ja lukemisen tärkeys), (b) pystyvyysuskomuksiin ja c) tehtävien herättämiin tunteisiin. Tutkittiin myös sitä, d) ovatko lukemisen tehtäväkohtainen motivaatio ja pystyvyysuskomukset yhteydessä oppilaiden kokemiin tunteisiin. Lisäksi tarkasteltiin lukivaikeuksien vaikutusta oppilaiden kokemien tunteiden, lukemisen tehtäväkohtaisen motivaation ja lukemisen pystyvyysuskomuksien välisiin yhteyksiin. Otos koostui 128 kuudesluokkalaisesta, jotka jaettiin ryhmiin Ei LV (ei lukivaikeuksia, n=66), Lievä LV (lieviä lukivaikeuksia, n=31) ja Vakava LV (vakavia lukivaikeuksia, n=31). Oppilaiden lukutaitoa arvioitiin kahdella sanatason lukutaitoa arvioivalla sanaketjutestillä sekä Salzburgin lauseenlukemistestillä syksyllä 2014. Tehtäväkohtaista motivaatiota, pystyvyysuskomuksia ja tunteita tutkittiin reaaliaikaisissa suoriutumistilanteissa, juuri ennen lukemistehtävän tekemistä keväällä 2015. Oppilaiden vastauksia arvioitiin käyttäen adaptoituja versioita Subject-specific Task Values –mittarista, Ecclesin ja Wigfieldin (1995) ja Spinathin ja Steinmayerin (2008) pystyvyysuskomuksia mittaavista mittareista sekä Emotions in Achievement Situations (EAS)-skaalaa. Tulokset osoittivat, että ryhmät erosivat toisistaan tehtäväkohtaisessa motivaatiossa sekä pystyvyysuskomuksissa, usein siten että Lievä LV –ryhmällä oli muita ryhmiä negatiivisemmat arviot. Tehtäviin liittyvistä tunteista ainoastaan toivottomuuden tunne erosi ryhmien välillä. Vakava LV –ryhmä koki eniten toivottomuutta ja Ei LV –ryhmä vähiten. Lisäksi tulokset osoittivat, että vain lukemisen tärkeyden ja negatiivisten tunteiden välinen yhteys muuntui oppilaan lukivaikeuksien vaikutuksesta. Ainoastaan oppilailla, joilla oli vakavia lukemisen vaikeuksia, lukivaikeudet yhdessä lukemisen tärkeyden kanssa olivat yhteydessä heidän kokemiinsa negatiivisiin tunteisiin. Lukemisen tehtäviin liittyvät tunteet olivat yhteydessä myös lukemisen kiinnostavuuteen ja pystyvyysuskomuksiin, mutta lukivaikeudet eivät muuntaneet näitä yhteyksiä. Tuloksemme osoittavat, että lukivaikeudet ovat moniasteinen ilmiö, ja että niiden vaikeusaste tulisi ottaa huomioon suunniteltaessa oppimisympäristöjä, jotka mahdollisimman hyvin palvelisivat ja tukisivat jokaisen oppilaan tarpeita.