Sulautettujen järjestelmien kehittämismenetelmien arviointi - Lehtonen, Simo (2016)
Sulautetulla järjestelmällä tarkoitetaan järjestelmää, jossa laitteisto ja ohjelmisto ovat tiiviisti sidonnaisia toisiinsa. Niiden laitteisto ja ohjelmisto ovat usein suunniteltu toisiaan varten niin saumattomasti, ettei kumpikaan voi toimia itsenäisesti ilman toista. Sulautettuja järjestelmiä on laajasti käytössä muun mu-assa teollisuuden automaatiossa, autoteollisuudessa ja kodinkoneissa. Sulautettujen järjestelmien kehityksessä on käytetty pitkään perinteisiä ohjelmistotuotannon menetelmiä ja malleja, kuten vesiputousmallia, mutta ketterien kehitysmenetelmien käyttö on lisääntymässä. Tässä tutkielmassa tutkitaan kirjallisuuskatsauksen avulla sulautettujen järjestelmien kehityksessä käytettäviä menetelmiä. Lisäksi tutkielmassa käsitellään sulautettujen järjestelmien kehittäjille asettamia haasteita. Sulautettujen järjestelmien kehittäjien usein kohtaamia haasteita ovat järjestelmien monimutkaisuus, yksilökohtaiset vaatimukset, korkeat laatu- ja luotettavuusvaatimukset, sekä laitteiston ja ohjelmiston riippuvuus toisistaan. Näihin haasteisiin esitetään mahdollisia ratkaisuja lähdekirjallisuudesta. Tämän tutkielman tavoitteena on arvioida sulautettujen järjestelmien erilaisia ketteriä ja kauemmin käytössä olleita perinteisiä menetelmiä, jonka lisäksi niiden esittämiä ratkaisuja sovelletaan rinnakkain neljännen kappaleen haasteita esittelevässä taulukossa.