Ympäristövastuullisuuden edistäminen seurakunnissa : johdon rooli työntekijöiden sitouttamisessa - Ainasoja, Anu (2016)
Suomen evankelisluterilaiset seurakunnat toteuttavat monien yhteiskunnallisesti merkittävien tehtävien ohella vastuullista ympäristötoimintaa. Työkaluksi siihen on kehitetty seurakuntien vapaaehtoinen ympäristöjärjestelmä, Kirkon ympäristödiplomi. Diplomin vaikuttavuutta voidaan parantaa johdon sitoutumisella ja työntekijöiden sitouttamisella ympäristötoimintaan. Tutkielmassa sitoutuneisuutta kartoitettiin kyselyllä, johon vastasi 50 Oulun hiippakunnan seurakuntien johdon edustajaa sekä diplomiseurakunnista, että seurakunnista, joissa ei ole diplomia. Lisäksi tarkasteltiin sähkönkulutusta yhtenä ympäristökysymyksenä ja selvitettiin sähkönsäästöön sitoutumisen vaikutusta seurakuntien sähkönkulutukseen vuosina 2013-2014 ja 2014-2015.