Pohjois-Amerikka rahastot : case-tutkimus rahastojen suoriutumisesta - Rautanen, Jani (2016)
Tässä tutkielmassa tutkitaan Yhdysvaltoihin sijoittavien rahastojen suoriutumista aika- välillä 01/2005-01/2016. Aineisto koostuu rahastoista, joita joko hallinnoidaan Yhdys- valloissa tai Pohjoismaissa, ja joiden sijoitukset kohdistuvat Yhdysvaltoihin. Aineisto koostuu 10:n pohjoismaalaisen rahaston ja 16:n amerikkalaisen rahaston kuukausi- tuotoista ja rahastot ovat kasvurahastoja. Tässä työssä asetetaan vastakkain amerikkalaisten salkunhoitajien ja pohjoismaalaisten salkunhoitajien osaaminen. Rahastojen suoriutumista on mitattu Jensenin (1968) alphalla ja kolmen faktorin mallilla (Fama & French, 1993). Rahastojen suoriutuminen on mitattu koko aikavälillä, mutta lisäksi myös kahdella lyhyemmällä ajanjaksolla ja rahastojen tuotto on bruttomääräisenä. Saadut tulokset osoittavat, että yksikään rahasto ei ole ky- ennyt ylisuoriutumaan millään ajanjaksolla mitattuna. Lisäksi pohjoismaalaiset rahastot ovat suoriutuneet kaikilla tarkastelujaksoilla paremmin kuin amerikkalaiset rahastot. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä, että kotimarkkinaetu ei ole tuonut amerikka- laisille salkunhoitajille ylimääräistä etua. Saatuja tuloksia täytyy tarkastella tässä otok- sessa ja yleistyksiä tulee tehdä harkitusti, sillä tutkimusmuotona on case-tutkimus ai- neiston niukkuuden vuoksi. Tutkimuksessa arvioidaan markkinoiden epäsymmetristä tietoa Jensenin alphan kautta. Heikolle suoriutumisella etsitään syitä aikaisemman kirjallisuuden kautta ja mahdollisia syitä amerikkalaisten rahastojen huonolle suoriutumiselle voidaan pitää suurta riskinot- toa, aktiiviosuutta, ja käyttäytymistieteellisiä syitä.