Vastuullisuus paikallista yhteisöä kohtaan johdon käsityksissä yritysvastuusta - Lindroos, Ida (2016)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin sitä, miten suomalainen yritys ymmärtää vastuullisen yritystoiminnan. Koska johdon käsitykset yritysvastuusta edustavat sitä, miten yritys ymmärtää vastuullisen yritystoiminnan, tarkoitettiin tässä tutkimuksessa yrityksen käsityksillä yritysvastuusta kohdeorganisaation johdon käsityksiä yritysvastuusta. Tutkimuksen kohdeorganisaatio oli Keskisuomalainen Oyj, joka on suomalainen viestintäyhtiö. Kohdeorganisaation johdolla tarkoitettiin tässä tutkimuksessa Keskisuomalainen Oyj:n johtoryhmän jäseniä. Keskisuomalainen Oyj:n johtoryhmän jäsenten käsityksiä yritysvastuusta tutkittiin fenomenografisella tutkimusotteella. Tässä tutkimuksessa kvalitatiivinen aineisto hankittiin teemahaastattelulla ja se suunnattiin Keskisuomalainen Oyj:n johtoryhmän jäsenille, joita tutkimukseen haastateltiin kuusi. Fenomenografiselle tutkimussuuntaukselle ominaisesti fenomenografisen tutkimuksen analyysin tuloksena muodostuivat kuvauskategoriat ja kuvauskategoriajärjestelmä eli tulosavaruus kuvaamaan johdon käsityksiä yritysvastuusta. Yritysvastuu ilmeni tässä tutkimuksessa jakautuneena taloudellisen vastuullisuuden, ympäristöön kohdistuvan vastuullisuuden ja sosiaalisen vastuullisuuden osa-alueisiin johdon käsityksissä yritysvastuusta. Yritysvastuun osa-alueiden lisäksi tässä tutkimuksessa johdon käsityksissä yritysvastuusta ilmenivät yritysvastuun suoritustasot, jotka olivat lakeihin ja yhteiskunnan normeihin perustuva vastuullisuuden taso, sidosryhmiin kohdistuva vastuullisuuden taso sekä eettinen ja moraalinen vastuullisuuden taso. Paikallisuus tarkentui tässä tutkimuksessa koskemaan vastuullisuutta paikallista yhteisöä kohtaan johdon käsityksissä yritysvastuusta ja se sijoittui yritysvastuun osa-alueista sosiaalisen vastuullisuuden osa-alueeseen ja yritysvastuun suoritustasoista sidosryhmiin kohdistuvalle yritysvastuun suoritustasolle.