Tuoteversiointi osana SaaS -palvelun hinnoittelustrategiaa - Heinua, Petri (2016)
Tuoteversiointi on tehokas keino yritysten työkalupakissa niiden kilpaillessa asiakkaista ja markkinaosuuksista. Versioinnilla asiakkaat voidaan jakaa joko maksukyvyn tai eriävien tarpeiden mukaan valitsemaan itselleen sopivin tuote. Perinteisiin ohjelmistotuotteisiin nähden SaaS, eli verkon yli palveluna tarjottava ohjelmisto, mahdollistaa uudenkaltaiset hinnoittelun ja myynnin mallit ja sen on luvattu tarjoavan skaalaetuja ja helpompaa käyttöönottoa. Multitenantissa SaaS –arkkitehtuurissa yksi sovellusinstanssi palvelee monia asiakkaita siten että asiakkaan käyttökokemus vastaa oman sovelluksen käyttöä ja asiakkaan datat on eriytetty muiden asiakkaiden datasta. Multitenantin arkkitehtuurin mahdollistamalla pienemmällä resurssien kulutuksella ja nopealla käyttöönotolla myös pienempien asiakkaiden palveleminen kustannustehokkaasti on mahdollista. Versioinnin toteuttaminen multitenantin SaaS-arkkitehtuurin yhteydessä on haastava ja uusi ongelma, johon ei ole helppoa ratkaisua. Tässä monitapaustutkimuksena toteutettavassa tutkielmassa tutustutaan neljän eri yrityksen tuotteisiin ja selvitetään miten kyseiset yritykset ovat ratkaisseet tämän ongelman. Tulosten perusteella näyttää siltä että versiointia käytetään yleisimmin erikokoisten asiakkaiden tavoittamiseen. Asiakas- tai toimialakohtaisten versioiden ongelmana voi olla koodin sirpaloituminen ja tästä johtuen koodi tuodaan usein osaksi päätuotetta ja toimiala- ja asiakaskohtaiset ominaisuudet ovat saman tuotteen ajonaikaisesti konfiguroitavia ominaisuuksia.