"Sellasta sisaruutta" : paikallisten naisjärjestöjen yhteisöllisyys ja kansainvälisyys Suomessa - Ylimartimo, Sini (2016)
Tämä pro gradu-tutkielma käsittelee paikallisten naisjärjestöjen yhteisöllisyyttä ja kansainvälisyyttä Suomessa. Tutkimukseen on valikoitu mukaan paikallisia naisjärjestöjä kahdesta eri kaupungista, Jyväskylästä ja Helsingistä. Useimmat mukana olevista naisjärjestöistä toimivat aktiivisesti erilaisten teemojen, kuten naisten oikeuksien, tasa-arvon ja johtajuuden parissa. Tämä tutkimus ei keskity tarkastelemaan ainoastaan kahden kaupungin naisjärjestöjä. Sen tuottama tieto voidaan yhdistää kaikkiin paikallisiin naisjärjestöihin Suomessa. Tarkoitus on tuoda esiin paikallisten naisjärjestöjen rooli kansalaisyhteiskunnallisessa toiminnassa. Paikallisten naisjärjestöjen yhteisöllisyyden tarkastelun apuna käytetään sosiaalisia sekä kulttuurisia toimijoita. Kansainvälisyyden tarkastelussa taas keskitytään sen ymmärtämiseen monikulttuurisen toiminnan kautta. Pääasiallisimpana aineistona ovat vuosien 2013-2016 aikana kerätyt haastattelut. Haastatteluita on yhteensä kuusi kappaletta, joista puolet on tehty kasvokkain informanttien kanssa ja loput sähköpostitse kyselylomakkeen avulla. Kirjallisuus ja internet- artikkelit ovat myös iso osa tutkimuksen aineistoa.Tutkimuksen tuottama tieto antaa kattavan kuvan siitä mitä paikallinen naisjärjestötoiminta pitää sisällään 2000-luvulla. Se auttaa ymmärtämään suomalaisten naisjärjestöjen toimintatapoja sekä keinoja kehittää tasa-arvoisuutta sukupuolten välillä. Etenkin sitä, miten paikalliset naisjärjestöt vahvistavat naisten yhteisöllisyyttä sekä edistävät toiminnallaan kansainvälisten suhteiden kehittymistä järjestökentällä.