Suomussalmen kirkonkylän koulualueen rakennushistoriallisia vaiheita : rakennetun kulttuuriympäristön analyysi DIVE-menetelmällä - Helttunen, Tiina (2016)
Maisterintutkielman tutkimuskohteena on Suomussalmen kirkonkylän koulualue. Tutkittavalla alueella sijaitsevat rakennukset kertovat maamme koulutus – ja yhdyskuntarakentamisen historiaa ja ne edustavat sodan jälkeistä jälleenrakentamista, sekä 1960–1970 -luvun kerrostalo- ja koulurakentamisen aikautta. Koulualuetta tutkitaan rakennushistoriaselvityksen ja kulttuuriympäristön analysointiin kehitetyn DIVE-menetelmän avulla. Se tarjoaa menetelmän kerättyjen tietojen analysointiin nykyhetken näkökulmasta. DIVE -menetelmän lähtökohtana on kulttuuriperintö laadullisena ja toiminnallisena resurssina. Menetelmässä on neljä vaihetta: kuvaileva, tulkitseva, arvottava ja toteuttava. Tutkielmassa selvitetään mitä ympäristön nykytila kertoo koulualueen historiallisisesta kehityksestä ja sen luonteesta, millaisia yhteiskunnallisia ja alueellisia merkityksiä alueelta voidaan löytää ja voiko alueen ominaispiirteitä kehittää, kuinka paljon voidaan muuttaa ja millä keinoilla alueen resursseja voitaisiin hyödyntää. Tutkimuksessa käsitellään koulualueen rakentamisen historia, vuonna 1949–1952 valmistuneen kansakoulun rakennuhistoria ja nykytila, sekä koulualueen muiden rakennuksien rakentamisvaiheet jotka ulottuvat vuosiin 1967–2007. Tutkielman loppuosassa analysoidaan alueen kulttuuriperintöarvoja. Tutkielman aineistona on käytetty Suomussalmen kunnan arkistoaineistoa, tutkijan omaa kenttätyöaineistoa, sekä haastatteluja. Rakennukset ja ympäristö kantaa yli sukupolvia ulottuvia merkityksiä, jotka näkyvät merkkeinä rakennetussa ympäristössä, sekä erilaisina paikan kokemuksina ihmisten mielissä. Koulualue on muutosvaiheessa, koska koulutoiminta rakennuksissa on päättynyt ja ne ovat tyhjinä. Tutkimuksen lähemmässä tarkastelussa oleva kansakoulu on merkittävä osa kirkonkylän kyläkuvaa. Rakennuksen sisätilat ja ulkomuoto ovat säilyneet harvinaisen hyvin. Tämä tutkimus toimii taustoituksena yli seitsemän hehtaarin kokoisen koulualueen historian tunnustamisessa ja havaitsemisessa.