Radioaktiivisten päästöjen mittaaminen ilmanvaihdon poistoilmasta - Nykänen, Anssi (2016)
Avolähdetyöskentelyssä radioaktiivisia aineita voi vapautua laboratorion poistoilmaan kaasumaisena tai aerosoleina. Säteilylain mukaan toiminnan harjoittajan tulee määrittää näin syntyvät päästöt ja niiden vaikutukset ympäristössä oleskelevien ihmisten säteilyannoksiin. Tässä tutkimuksessa mitattiin ilmanvaihdon kautta avolähdelaboratorion ulkopuolelle päätyvien radioaktiivisten päästöjen määrää. Mittaus toteutettiin MAP Medical Technologies Oy:n (MAP) vanhalla päästömittausjärjestelmällä tuottamalla siihen uusi laskentaohjelmisto. Tuloksia vertailtiin MAP:n uuden järjestelmän tuottamiin tuloksiin sekä erikoistyössä laskettuihin päästörajoihin. Vertailussa todettiin, että eri järjestelmillä lasketut 131I-päästöt vastaavat hyvin toisiaan. Sen sijaan 123I-päästöt erosivat toisistaan vakiokertoimella, minkä oletettiin johtuvan eroista kalibroinnissa. Alkuvuoden 2016 aikana mitatut päästöt alittavat selvästi päästörajat.