Sosiaalisen nousu ja paljas elämä : Arendt suhteessa Foucault'n ja Agambenin edustamaan biopolitiikan teoriaperinteeseen - Lindholm, Samuel (2016)
Tutkielman tarkoituksena on vertailla Hannah Arendtin poliittista ajattelua biopolitiikan kahden keskeisen teoreetikon Michel Foucault’n ja Giorgio Agambenin ajatteluun. Arendt analysoi sosiaalisen nousua, jonka yhteydessä moderni hallinto on kiinnostunut ihmisestä ennen kaikkea ihmislajin biologisena edustajana. Michel Foucault’n teoria biovallasta puolestaan väittää, että ihmisestä on 1600- ja 1700-luvuilta lähtien kiinnostuttu hallinnollisesta näkökulmasta biologisina ruumiina ja väestöinä. Arendt ja Foucault analysoivat modernin nousuun liittyvää ilmiötä, jossa elämä ja hallinta kohtaavat uudenlaisella tavalla. Lisäksi molemmat ajattelijat käsittelevät tahoillaan biopolitiikan yhteyttä Stalinin Neuvostoliittoon ja Hitlerin Saksaan.