Koulunpenkiltä palkkaty... Työkkärin listoille! : tutkimus koulutustaustan vaikutuksesta alle 25-vuotiaan nuoren kohtaamaan aktivointiin TE-toimiston palvelujärjestelmässä - Westerlund, Jaakko (2016)
Kyseessä oleva tutkimus on toteutettu osana Suomen Akatemian rahoittamaa Nuoret työttömät, nuo-risotakuu ja työvoimatoimistojen toiminta -nimistä tutkimushanketta. Tutkimus ottaa kantaa viime-vuosina julkisuudessakin keskustelua herättäneeseen ajankohtaiseen aiheeseen, nuorten syrjäytymi-seen sekä nuorisotakuuseen. Aihetta lähestytään aiemman syrjäytymiskeskustelun sekä Jyrki Jyrkä-män syrjäytymisen prosessimallin pohjalta. Syrjäytymisen prosessimallin perusajatuksena on, että syrjäytyminen on elämänkaarellinen prosessi, jossa syrjäytyminen tapahtuu usealla eri elämän osa-alueella, jolloin ongelmat kasaantuvat yksilölle. Tutkimuksen tehtävänä on selvittää koulutustaustan merkitystä työmarkkinoiden näkökulmasta sekä selvittää sitä, kuinka aktivointitoimet jakautuvat TE-toimiston palveluprosessissa nuoren koulutus-taustan perusteella. Lisäksi tutkimus pyrkii ottamaan kantaa aktivointitoimen vaikuttavuuteen syrjäy-tymisen kierrettä ehkäisevänä elementtinä. Aineistona tutkimuksessa on käytetty TE-toimiston asiakastietojärjestelmän tietoja. Tiedot sisältävät työnhakija-asiakkaiden perustietoja, kuten esimerkiksi koulutustaustan, iän, työnhakuammatin sekä työvoimaviranomaisten antamia työvoimapoliittisia lausuntoja. Aineisto kattaa 4796 havaintoyksik-köä, joka on puolet Uudenmaan TE-toimistossa asioivista alle 25 – vuotiaista työttömistä työnhaki-joista otanta hetkellä helmikuussa 2016. Aineisto on poimittu satunnaisotannalla koko joukosta. Analyysi on toteutettu havainnoimalla muuttujien välisiä korrelaatioita Pearsonin tulomomentti kor-relaatio kerrointa hyödyntämällä. Tulokset osoittavat, että perusopetuksen varassa olevat nuoret alle 25 – vuotiaat työttömät työnhakijat ovat heikommassa asemassa työmarkkinoilla kuin ne kenellä on vähintään toisen asteen tutkinto. Tu-losten pohjalta vaikuttaisi siltä, että TE-toimisto on onnistunut kohdentamaan aktivointitoimet juuri kyseiselle erityisryhmälle. Tutkimustulokset kuitenkin langettavat varjon toimien ylle syrjäytymis-kierteen katkaisemisen näkökulmasta käsin. Tämä näkyy voimakkaana korrelaationa aktivointitoi-mien ja sanktiointien lukumäärissä perusopetuksen varassa olevien nuorten kohdalla. Tulosten poh-jalta vaikuttaisi siltä, että perusopetuksen varassa olevat nuoret ajautuvat herkemmin kierteeseen, jossa taloudellisesta kannustamisesta huolimatta nuori ei kiinnity palveluihin ja tulee sanktioiduksi yhä uudestaan.