Political undercurrents of the Ukraine conflict : the reshaping of power relationships in Europe - Talja, Laura (2016)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella miten valta näyttäytyy vuoden 2013 lopussa alkaneen Ukrainan konfliktissa ja miten se vaikuttaa Euroopan Unionin toimimiseen ja sen identiteettiin. Tutkin Euroopan Unionin (EU) ja Venäjän muuttuvia valtasuhteita, joka mahdollistaa myös vallan käsitteellisen analyysin. En keskity niinkään policy-tason analyysiin tai Ukrainan tilanteeseen, muuten kuin miten se vaikuttaa EU:hun ja Venäjään. Koska tutkimuksen tarkoitus on esittää erilaisia pinnan alla tapahtuvia poliittisia muutoksia, tutkimuksessa ei ole yhtä ainutta analyysi-menetelmää. Raamitan valtasuhteiden muutosta kolmen eri näkökulman kautta. Ensimmäiseksi tutkin EU:ta pehmeän vallan käsitteen kautta, toiseksi tuon esille temporaalisen muutoksen geopolitiikan ja geo-ekonomian vaihtelulla ja kolmanneksi tutkin valtasuhteiden muutosta kansainvälisen yhteisön kautta. Aineistona käytän muun muassa EU komissaarien, Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ja Venäjän presidentin puheita. Osoitan, että Ukrainan konfliktin kautta valtasuhteet muokkautuivat kolmella eri tavalla. EU:n tutun pehmeän vallan käyttö osoittautui haasteelliseksi Venäjän käyttämän kovan vallan vuoksi. Tämä haastoi EU:n vallankäytön käytännön tasolla. EU joutui miettimään miten vastata tilanteeseen, jossa toiseen toimijaan ei pysty vaikuttamaan arvojen ja yhteisten intressien kautta. Myös EU:n käsitys ympärillä olevasta poliittisesta ilmapiiristä muuttui. Tämän voi havainnoida geopolitiikan ja geo-ekonomian kilpailevien toimintatapojen kautta. Muutosta geopolitiikan suuntaan on huomattavissa, mutta EU puheillaan painottaa unioninsa yhtenäisyyttä ja yhteistyön merkitystä. Lopulta, valtasuhteiden muutos ilmenee myös kansainvälisen yhteisöjen muokkautumisen kautta. Kyseessä on identiteetin muodostuminen, joka erottelee toimijat niihin, jotka kuuluvat samaan ryhmään ja muihin. EU:n on pohdittava uudelleen minkälainen toimijuuttaan, jotta se voisi vastata ulkoa tuleviin haasteisiin samalla ollessaan uskollinen omille arvoilleen ja toimintatavoilleen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Ukrainan konflikti on vaikuttanut oleellisella tavalla Euroopan valtasuhteisiin ja EU:n toimintaan. On oikeutettua sanoa, että konflikti on haastanut EU:n toimijuutta perustavan laatuisella tavalla. Valta on muokkautunut niin käyttäytymisen, ympäristön kuin identiteetinkin tasoilla. Ukrainan konflikti on osoittanut erityisen haastavaksi EU:lle juuri sen takia, että Euroopassa käytetyn vallan perusteet ovat muuttaneet muotoaan monella tapaa.