Työvuorosuunnittelujärjestelmän käyttöönottoon vaikuttaminen ja parametrien tunnistaminen - Storås, Emilia (2016)
Työvuorosuunnittelujärjestelmän käyttöönotto yrityksessä vaikuttaa merkittävästi työntekijöihin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, kuinka työvuorosuunnittelujärjestelmän käyttöönottoon voidaan vaikuttaa, mitä rajoitteita se tarvitsee toimiakseen sekä kuinka työvuorosuunnittelujärjestelmän käyttöönotto vaikuttaa organisaatioon. Teoriaosuudessa esitellään kirjallisuutta tietojärjestelmän käyttöönottoprosessista ja siihen liittyvistä vaiheista. Tarkoituksena on selvittää työvuorosuunnittelujärjestelmän erityispiirteitä ja huomioida, kuinka niihin voidaan varautua käyttöönotossa. Käyttöönoton vaikutusta organisaatioon käsitellään myös kirjallisuuden kautta. Tutkielman toisessa teoriakappaleessa käsitellään työvuorosuunnittelujärjestelmän tarvitsemia parametreja, jotka koostuvat optimoinnin rajoitteista. Rajoitteiden tunnistamiseksi toteutettiin teemahaastattelu kahdelle työvuorosuunnittelua tekevälle yritykselle ja seitsemälle työvuoroja suunnittelevalle yksikönpäällikölle. Rajoitteiden ja käyttöönoton arvioimiseksi toteutettiin toinen teemahaastattelukierros kuudelle yksikönpäällikölle. Tutkimuksen tutkimusotteena on suunnittelutieteellinen tutkimus, jonka prosessia sovelletaan muodostettaessa artefaktia optimoinnin tarvitsemista rajoitteista. Tutkielmassa esitellyn kirjallisuuden ja kerätyn tutkimusaineiston perusteella voidaan tietojärjestelmän käyttöönoton onnistumiseen vaikuttaa projektinhallintataidoilla, tunnistamalla kriittiset menestystekijät sekä huomioimalla sidosryhmät koko projektin ajan. Työvuorosuunnittelujärjestelmän käyttöönotosta ei löytynyt merkittävää kirjallisuutta, jonka vuoksi tehtiin johtopäätös, että käyttöönotossa voidaan noudattaa tietojärjestelmän käyttöönoton menetelmiä. Käyttöönoton onnistuminen vaikuttaa vahvasti siihen, kuinka käyttöönotto vaikuttaa organisaatioon. Tutkimustulosten perusteella oikein valittujen rajoitteiden tunnistamisella voidaan vaikuttaa muutoksen toteutumiseen positiivisesti. Valittujen rajoitteiden avulla työvuorosuunnittelu on joustavaa, tasapuolista, tehokasta, läpinäkyvää sekä työhyvinvoinnin ja osaamistasot huomioivaa.