Perusopetuksesta toiselle asteelle : oppilaan- ja opinto-ohjaajien kokemuksia nivelvaiheen tiedonsiirrosta - Flinkman, Anna (2016)
Flinkman, Anna. 2016. Perusopetuksesta toiselle asteelle -oppilaan- ja opinto-ohjaajien kokemuksia nivelvaiheen tiedonsiirrosta. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Opinnäytetyön tavoitteena on tarkastella perusopetuksen ja toisen asteen oppilaan- ja opinto-ohjaajien kokemuksia perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheen tiedonsiirrosta. Tutkimuskysymys on, millaisia merkityksiä tiedonsiirtoon osana perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaihetta oppilaan- ja opinto-ohjaajien kokemusten pohjalta liittyy? Tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa on käytetty fenomenologis-hermeneuttista tutkimusmetodia. Tutkimuksen aineistona on yhdeksän oppilaan- ja opinto-ohjaajan haastattelua. Haastattelut ovat teemahaastatteluja ja ne on analysoitu aineistolähtöistä fenomenologista analyysimetodia käyttäen. Analyysin tuloksena perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheen tiedonsiirtoon muodostui oppilaan- ja opinto-ohjaajien kokemana viisi eri merkityskokonaisuutta. Nivelvaiheessa siirrettävät tiedot jakaantuvat perusopetuksen oppilaanohjaajien sekä huoltajien ja oppilaiden itsensä siirtämiin tietoihin. Tiedonsiirtoon liittyvät eettiset merkitykset käsittelevät opetuksen kannalta välttämättömiä tietoja, puhtaalta pöydältä opintojen aloittamista sekä tiedonsiirron toimijoiden välistä luottamusta. Moniammatillista yhteistyötä oppilaan- ja opinto-ohjaajat kuvaavat sisäisen moniammatillisen yhteistyön näkökulmasta. Haastateltavien kokemana nivelvaiheen tiedonsiirrolla on merkitystä niin oppilaan, oppilaan vastaanottavan oppilaitoksen, lähettävän oppilaanohjaajan kuin yhteiskunnankin kannalta. Tiedonsiirtoa koskevat kehittämisideat liittyvät tiedonsiirron käytänteisiin, salassapitoon sekä tiedon hyödyntämiseen toisella asteella.Tärkeimmiksi pohdinnan kohteiksi tuloksista nousevat moniammatillisen yhteistyön merkitys nivelvaiheen tiedonsiirrossa sekä nuoren motivoinnin merkitys alkavien syrjäytymiskierteiden ehkäisylle.