Fyysisen aktiivisuuden, fyysisen kunnon ja motoristen taitojen yhteys koulumenestykseen 9.-luokkalaisilla - Mäkäläinen, Sakari; Nurminen, Janne (2016)
Mäkäläinen, S. & Nurminen, J. 2016. Fyysisen aktiivisuuden, fyysisen kunnon ja motoristen taitojen yhteys koulumenestykseen 9.-luokkalaisilla. Liikuntakasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopisto, Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 68s. Useat aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet liikunnan hyötyjä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Lisäksi liikunnan harrastamisella, hyvällä fyysisellä kunnolla sekä monipuolisilla liikuntataidoilla on todettu olevan positiivisia yhteyksiä oppimiseen ja koulumenestykseen. Aiempi tutkimus ei ole kuitenkaan vertaillut fyysisen aktiivisuuden, kunnon ja motoristen taitojen yhteyttä kouluaineisiin samalla aineistolla. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarkastella yhdeksäsluokkalaisten fyysisen aktiivisuuden, fyysisen kunnon ja motoristen taitojen yhteyttä koulumenestykseen äidinkielessä, matematiikassa ja A1-kielessä. Tutkimuksen otanta koostui 1272 (653 poikaa ja 619 tyttöä) oppilaasta. Aineisto on kerätty Opetushallituksen liikunnan oppimistulosarvioinnissa vuonna 2010. Tässä tutkimuksessa käytettiin kyselyillä kerättyä tietoa oppilaiden kouluarvosanoista ja fyysisen aktiivisuuden määrästä sekä objektiivisesti mitattuja kunto- ja liikehallintatestien tuloksia. Muuttujien välisiä yhteyksiä tarkasteltiin Pearsonin korrelaatiokertoimella sekä lineaarisella regressioanalyysilla. Fyysinen kunto, motoriset taidot ja fyysinen aktiivisuus olivat positiivisessa yhteydessä etenkin äidinkielen ja matematiikan arvosanaan sekä tytöillä että pojilla. Yhteys A1-kielen arvosanaan jäi kuitenkin muita oppiaineita selvästi heikommaksi. Tytöillä fyysinen kunto, motoriset taidot ja fyysinen aktiivisuus selittivät paremmin oppiaineiden kouluarvosanojen vaihtelua kuin pojilla. Tytöillä korkein selityaste havaittiin matematiikan arvosanassa ja pojilla äidinkielen arvosanassa. Fyysinen kunto selitti parhaiten koulumenestystä molemmilla sukupuolilla. Tämän tutkimuksen mukaan liikunnan osatekijöillä havaittiin positiivinen yhteys koulumenestykseen. Tutkittujen muuttujien ja koulumenestyksen välinen yhteys ei oppimisprosessien monimuotoisen luonteen vuoksi ole kuitenkaan kovin vahva. Monipuolinen koululiikunta tavoittaa jokaisen nuoren luoden mahdollisuuksia toimintakyvyn ja taitojen kehittämiseen, millä on fyysistä aktiivisuutta lisäävä vaikutus. Tämä tutkimus vahvistaa aiempia tutkimustuloksia siten, että nuoruuden liikunnallinen elämäntapa tukee terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi myös nuoren koulumenestystä.