Työuupumus miesten kokemana - Kolppanen, Airi (2016)
Työuupuminen käsitteenä ymmärretään useiden tutkimusten mukaan työn liiallisena kuormituksena työpaikalla. Tässä tutkielmassa tutkin miesten kokemaa työuupumusta ja sen näyttäytymistä työssä ja vapaa-aikana. Aineistona käytän Yhteiskuntatieteellisen tiedearkiston valmista haastatteluaineistoa. Kvalitatiivisessa tutkimuksessa pyrin teemoittelun avulla täsmentää tutkimustuloksia. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä ovat työuupumuksen ja miestutkimuksen teoriat. Kaikki työuupumus, jota työpaikoilla koetaan, ei välttämättä ole työn kuormituksesta johtuvaa työuupumusta. Tässä tutkimuksessa ja miesnäkökulmasta katsottuna työuupumus näyttäytyy enemmän muista tekijöistä johtuvaksi kuin palkkatyön liiallisesta kuormituksesta. Esiin on noussut puutteellinen johtaminen, turhautuminen työssä ja vapaa-ajan merkitys sekä lapsuuteen tai nuoruuteen liittyvät hankalat kokemukset. Aineistoni lopussa miehet toivat esiin keinoja, jotka auttoivat selviytymään uupumuksesta.