Maahanmuutto ja monikulttuurisuus eduskuntapuolueiden maahanmuuttopolitiikoissa : kategoria-analyysi puolueiden maahanmuuttopoliittisista ohjelmista - Peltokangas, Sonja (2016)
Tämän pro gradu- tutkielman tavoitteena on selvittää Suomen eduskuntapuolueiden näkökulmia muuttoliikkeisiin sekä monikulttuurisuuteen. Tutkimus sijoittuu aikaan, jossa maahanmuutto on noussut useiden länsimaisten yhteiskuntien poliittisen keskustelun ytimeen ja kriittiset äänet ovat saaneet yhä enemmän tilaa politiikassa. Tutkimus on toteutettu etnometodologisviritteisen kategoria-analyysin avulla. Tutkimusaineisto koostuu kahdeksasta vuosina 2008 – 2015 laadituista eduskuntapuolueen maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta. Aineisto on luokiteltu määrällisesti eri kategorioihin, jonka jälkeen kunkin puolueen kategorioista on muodostettu suurempia teemoja. Puolueiden näkökulmia monikulttuurisuuteen pyrin selvittämään muun muassa Saukkosen (2007) esittämillä liberaaleilla monikulttuurisuusideologioilla. Teoria jakaa näkökulmat perinteisen oikeisto – vasemmistoakselin lisäksi siihen, painottaako puolue kollektiivista vai individualistista näkökulmaa. Kategorioiden avulla selvitetyt moraalijärjestykset paljastavat, millaisia näkökulmia monikulttuurisuuteen puolueet kannattivat. Tämä on kuitenkin yksi tulkinta ja monissa puolueohjelmissa tuetaan useampia näkökulmia monikulttuurisuuteen. Tutkimukseni tulokset perustuvat luokittelun avulla saatuun yleisyyteen. Muuttoliikkeiden osalta tutkin sitä, hyväksyvätkö puolueet humanitäärisen ja työperäisen muuttoliikkeen. Näyttää siltä, että kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta hyväksyvät sekä humanitäärisen että työperäisen muuttoliikkeen. Perimmäiset syyt erityisesti humanitäärisen maahanmuuton hyväksymiselle näyttävät jakautuvan sen perusteella, kunnioittavatko puolueet lähtökohtaisesti kansainvälisiä sopimuksia vai onko puolueella jotain muita arvoja, kuten esimerkiksi inhimillisyys tai perhe, jonka perusteella muuttoliikkeet hyväksytään. Näyttää siltä, että erityisesti kokoomus ja keskusta luottavat sopimuksiin. Sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto, vihreät sekä ruotsalainen kansanpuolue näyttäisivät painottavan poikkeuksellisen paljon inhimillisiä oikeuksia kun taas kristillisdemokraatit hyväksyvät maahanmuuton perhearvojen perusteella.