Piiritetty kyberlinnake : Venäjään kohdistuva kyberuhka venäläisten julkisten asiakirjojen mukaan - Kari, Martti (2016)
Venäjään kohdistuvasta kyberuhkasta on julkaistu vähän tutkittua tietoa. Venäläisissä julkisissa asiakirjoissa kuitenkin on riittävästi informaatiota, jotta niiden perusteella pystyy muodostamaan ainakin tyydyttävän kuvan venäläisten kokemasta kyberuhkasta. Pro graduni tarkoituksena oli selvittää, millaisen kyberuhkan venäläiset arvioivat Venäjään kohdistuvan, kuka uhkaa aiheuttaa ja mitä menetelmiä uhkan aiheuttaja käyttää. Lisäksi pyrin selvittämään millaisia seurauksia venäläiset arvioivat mahdollisen kyberuhan toteutumisesta seuraavan. Tutkimusmenetelmänäni oli grounded theory. Grounded theory sopi hyvin menetelmäksi tutkia Venäjän kokemaa kyberuhkaa, koska aiheesta ei vielä ole ollut olemassa teoreettista ja jäsentynyttä tietoa. Käytin työssäni aineistona virallisia venäläisiä kyberturvallisuutta käsitteleviä asiakirjoja kuten strategioita, doktriineja, lakeja ja asetuksia. Aineiston kokoamisessa, ryhmittelyssä ja käsittelyssä käytin apuna Venäjän Federaation lakia strategisesta suunnittelusta vuodelta 2014. Aineistoon on sisällytetty kaksitoista Venäjän Federaation lakia ja yhdeksän presidentin asetusta. Lisäksi aineistossa on neljä informaatioturvallisuussopimusta. Venäjän turvallisuusneuvoston asiakirjoja aineistossa on seitsemän. Lisäksi materiaalissa on mukana eri ministeriöiden doktriini- ja ohjausasiakirjoja. Aineistossa on riittävästi materiaalia jatkotutkimukseen. Tutkimustuloksena aineistosta ydinkategoriaksi nousi kyberuhkan kohde, jonka käsitteiksi eli kyberuhkan yksittäisiksi kohteiksi edelleen muotoutuivat strategisen tasan kansalliset intressit, informaatio, informaatioinfrastruktuuri, Venäjän asevoimat ja muut kohteet, kuten energiasektori, pankkiala ja teollisuus. Rakensin analyysin ja teorian muodostamisen tueksi taulukot käsitteistä kategorioittain ja edelleen käsitteittäin. Tutkimukseni johtopäätöksenä oli muun muassa se, että venäläisessä kyberuhkakuvassa näkyy samanlainen ”piiritetyn linnakkeen” - malli kuin muissakin Venäjän uhkakuvissa. Kyberuhkakuva heijastaa sekä kiristynyttä kansainvälistä tilannetta että myös uhkakuvan laadinnasta vastaavien henkilöiden maailmankuvaa. Venäläisten huoli omasta teknologisesta jälkeenjääneisyydestään informaatioteknologian alalla tuli hyvin tutkimuksessa esille.