Rakennushistoriaselvitysten käytettävyys - Saarilahti, Sini (2016)
Tutkielmassa tarkastellaan rakennushistoriaselvityksiä käytettävyyden näkökulmasta. Lähtökohtana aiheelle on omakohtainen kokemus Keski-Suomen museossa laadituista rakennushistoriaselvityksistä ja erityisesti viime vuosina kulttuuriympäristöalalla käyty keskustelu rakennettua ympäristöä käsittelevien selvitysten problematiikasta. Selvityksiä on kritisoitu esimerkiksi siitä, ettei päätöksenteossa tarvittavaa tietoa ole ilmaistu niissä tarpeeksi selkeästi. Selvitysten tietosisältöä on myös arvosteltu tapauskohtaisesti joko liian yksityiskohtaiseksi tai vastaavasti liian pintapuoliseksi. Koska rakennushistoriaselvityksiä leimaa tapauskohtaisuus, tutkielmassa kuvataan yleisellä tasolla selvitystyöprosessi ja siihen liittyvät työvaiheet. Tutkielman yksi tavoite on selvittää, mitä on rakennushistoriaselvitysten käytettävyys ja miten käytettävyystutkimuksen menetelmiä ja käytettävyyden määritelmää voi soveltaa rakennushistoriaselvitysten tarkasteluun. Keskeisimmät tutkimuskysymykset ovat: Mitkä ominaisuudet/seikat ovat rakennushistoriaselvitysten käytettävyyden kannalta keskeisiä? Ketkä selvityksiä oikeastaan käyttävät ja mihin niitä käytetään? Miten olemassa oleva ohjeistus palvelee selvitysten tekemistä? Miten selvityksien käytettävyyttä voidaan parantaa? Rakennushistoriaselvitysten käytettävyyttä tarkastellaan perehtymällä selvitysten laatimista käsitteleviin ohjeistuksiin. Tutkielmassa tarkastellaan muun muassa sitä, miten hyvin saatavilla oleva ohjeistus palvelee selvitystyön tekijöitä ja miten ohjeistus on vuosien aikana muuttunut. Ohjeistusten lisäksi tutkimusaineisto muodostuu yhdeksästä viime vuosien aikana peruskorjaushankkeisiin laaditusta rakennushistoriaselvityksestä. Vertailuaineiston avulla esitellään lähtökohdiltaan samaan käyttötarkoitukseen laadittujen selvitysten eroja ja yhtäläisyyksiä. Tutkielmassa pohditaan eroavaisuuksiin johtavia tekijöitä, jotka vaikuttavat selvitysten käytettävyyteen. Tutkimusaineistoa täydentää kaksi asiantuntijahaastattelua. Lisäksi työssä tarkastellaan tietojärjestelmätieteissä vakiintuneen ISO 9241-11 standardin käytettävyyden määritelmän soveltuvuutta rakennushistoriaselvitysten käytettävyyden määrittelyyn.