Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprosessi salibandyseurassa - Mäkelä, Teppo (2016)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprosessia salibandyseurassa. Tarkempina tavoitteina oli selvittää prosessin aiheuttamat hyödyt ja haasteet seuran toimintaan. Lisäksi tutkittiin uuden seuratoiminnanohjausjärjestelmän aiheuttamaa muutosta päivittäisiin seuratoimintoihin kuluvaan työaikaan, jäsenmäärään sekä merkittävimpiin tulovirtoihin. Salibandy on lyhyen lajihistoriansa aikana kasvanut harrastajamäärältään voimakkaasti, mikä on aiheuttanut uudenlaisia vaatimuksia aatteellisina, voittoa tavoittelemattomina yhdistyksinä toimiville salibandyseuroille, joiden toimintaa pyöritetään pääosin vapaaehtoistyön voimin. Toiminnanohjausjärjestelmien, joiden suosio on samaan tapaan kasvanut räjähdysmäisesti varsinkin yritysmaailmassa teknologian kehittymisen myötä, hyödyntäminen myös salibandyseurojen kokoisten toimijoiden toiminnanohjauksessa on tullut täten ajankohtaiseksi. Tämä kvalitatiivinen tutkimus kohdistettiin kolmeen case-salibandyseuraan (Seinäjoen Peliveljet ry, Tapanilan Erä ry ja Salibandyseura Viikingit ry), joissa kaikissa oli otettu käyttöön urheiluseurojen tarpeisiin suunniteltu MyClub-toiminnanohjausjärjestelmä. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelemalla kunkin seuran toiminnanjohtajia, minkä lisäksi lähetettiin tutkimustuloksia täydentävä sähköpostikysely kunkin seuran yhdelle rahastonhoitajalle. Tutkimushaastatteluiden perusteella seuroille aiheutui seuraavia yhteneviä hyötyjä toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta: koko jäsenistön saaminen samaan järjestelmään, taloudellinen hyöty laskutustoiminnon kautta, merkittävä ajansäästö työajassa ja seurannan (laskutus ym.) helpottuminen. Vähemmän havaittuja haasteita ilmeni seuraavasti: muutosvastarinta uutta ja outoa järjestelmää kohtaan, vanhan tapahtumailmoittautumisjärjestelmän poistuminen sekä erillislaskutuksen (henkilökohtaiset kausittaiset viitenumerot) poistuminen. Seurojen yhteenlasketut keskimääräiset muutokset jäsenmäärissä (+75 jäsentä) ja merkittävimmissä tulovirroissa (+11 %) antoivat positiivisia viitteitä uuden MyClub-järjestelmän vaikutuksesta ensimmäisen toimintakauden jälkeen. Toiminnanjohtajien arvioihin perustuen myös toistuviin seuratoimintoihin kuluvan työaikamuutoksen prosentuaalisen kehityksen keskiarvo kohdeseuroissa (-55 %) kertoi salibandyseuroilla säästyvän uuden järjestelmän hankinnan myötä merkittävästi aikaresurssia seuran kehittämiseen ja uusien jäsenten rekrytointiin.