Pricing of electricity futures based on locational price differences : empirical evidence from Finland - Myllymäki, Valtteri (2016)
Tietyn maantieteellisen alueen kilpailullisilla sähkömarkkinoilla on yleensä viitespot-hinta, joka kuvastaa yleistä hintatasoa tukkumarkkinalla, ja jota käytetään johdannaisten viitehintana. Paikallisten markkinoiden hinnat saattavat kuitenkin poiketa tästä viitehinnasta siirtoyhteyksien rajallisuuden takia. Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ns. systeemi- ja tarjousalueen aluehinnan väliseltä basis-riskiltä suojaudutaan ns. aluehintaero-johdannaisilla (eng. Electricity Price Area Differential, EPAD). Tutkin tässä pro gradu- työssä Suomen tarjousalueen EPAD-tuotteiden ja vastaavan aluehintaeron yhteyttä. Koska sähkö ei ole varastoitavissa, yleisen näkemyksen mukaan sopiva sähköfutuurien hinnoittelumalli perustuu odotuksiin tulevasta spot-hinnasta ja riskipreemioon ns. con-venience yieldin ja varastoteorian sijasta. Ensin lasken toteutuneen kuukausittaisen futuuriharhan Suomen kuukausi-EPAD:eille tammikuusta 2006 tammikuuhun 2016. Tämän jälkeen pyrin selvittämään, aiheutuuko harha riskipreemiosta vai markkinoiden tehottomuudesta. Tulosten mukaan EPAD-futuurien hinnat ennen toimituskuukauden alkua ovat olleet keskimäärin korkeammat kuin toteutunut aluehintaero. Harhassa näyttää kuitenkin olevan kausivaihtelua ja se poikkeaa tilastollisesti merkitsevästi nollasta ainoastaan, kun havaintoaineistosta jätetään pois 2009 – 2010 talven selvästi poikkeavat havainnot. Sekä riskinäkökulma että markkinoiden tehottomuus näyttävät selittävän harhaa. Havaitsen vain vähän tukea aikaisemmille tutkimuksille, jotka ovat löytäneet yhteyden harhan ja erilaisten riskiä mittaavien muuttujien välillä. Sen sijaan löydän jonkin verran tukea sille, että harha on kasvanut vuoden 2012 jälkeen. Tämä voi johtua vähentyneestä sähköntuonnista Venäjältä, mikä on saattanut kasvattaa liiketoimintaansa suojaavien sähkön tuottajien ja kuluttajien välistä määrällistä epäsuhtaa johtaen positiiviseen preemioon futuurimarkkinalla. Tulokset myös osoittavat EPAD-hintojen ja aluehintaeron välillä olevan kaksisuuntainen kausaalisuus, mikä kielii siitä, että harha voi johtua jossain määrin tehottomasta, historiaa peilaavasta futuurimarkkinasta.