Discussions on intimate partner violence and electrodermal activity in couple therapy - Paananen, Katja; Vaununmaa, Riikka (2016)
Tutkimuksemme tarkoituksena oli tarkastella, kuinka paljon parisuhdeväkivallasta puhutaan pariterapiassa, mitä ja kuinka osallistujat puhuvat siitä sekä kuinka osallistujien ihon sähkönjohtavuus liittyy väkivaltakeskusteluihin. Tutkimukseemme kuului neljä paria ja heidän terapeuttinsa, ja parit olivat hakeutuneet terapiaan parisuhdeväkivallan vuoksi. Tarkastellessamme teemoja ja keskustelukäytäntöjä käytimme temaattista analyysia ja diskurssianalyysia. Ihon sähkönjohtavuuden osalta puolestaan tarkastelimme, onko osallistujien välillä eroja keskiarvoissa, piikkien määrässä ja osuuksissa sekä synkroniassa. Tuloksemme osoittivat, että vaikka väkivallasta puhuttiin melko vähän terapiassa, uhrit ja terapeutit osallistuivat aktiivisesti keskusteluun. Havaitsimme myös, että yleisen väkivaltakeskustelun ja ihon sähkönjohtavuuspiikkien aikana useimmiten ilmenneet teemat olivat samanlaisia, käsittäen väkivallan kuvailun, selitykset ja seuraukset. Osallistujien ihon sähkönjohtavuudessa oli eroja, jotka ilmenivät yksilöllisinä eroina piikkien määrässä. Lisäksi terapeuteilla oli enemmän piikkejä kuin asiakkailla. Kuitenkin piikkien suhteelliset osuudet olivat melko pieniä, emmekä havainneet eroa väkivallan uhrien, tekijöiden ja terapeuttien keskiarvojen välillä. Osa terapeutti-asiakaspareista vaikutti olevan synkroniassa keskenään, kun puolestaan asiakas- ja terapeuttipareilla oli matala synkronia. Tämän tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että uhrit eivät pelkää väkivallasta puhumista ja terapeutit kykenevät käsittelemään parisuhdeväkivaltaa, mutta väkivallan käsittelyyn terapiassa pitäisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota. Lisäksi tuloksemme näyttävät ilmentävän, että osallistujat kokivat väkivallan käsittelyn eri tavoin, mikä olisi hyvä huomioida terapiaprosessissa.