Selluloosajohdannaisten rakenteen ja substituutioasteen tutkiminen - Siltanen, Henri; Mäkinen, Milla (2016)
Nykyään ympäristöystävällisille, biohajoaville ja uusiutuvista luonnonvaroista valmistetuille tuotteille on suuri kysyntä. Tämän takia erilaiset selluloosan johdannaiset ovat kiinnostavia. Näistä karboksimetyyliselluloosa on eniten käytetty vesiliukoinen selluloosan eetteri. Tässä pro gradu -tutkielmassa käsiteltiin karboksimetyyliselluloosan selluloosarakenteen ja substituutioasteen tutkimuksessa hyödynnettäviä analyysimenetelmiä. Kromatografiset ja spektroskopiset menetelmät ovat tärkeimpiä selluloosarungon tutkimuksessa. Substituutioaste voidaan määrittää esimerkiksi perinteisillä titrausmenetelmillä. Substituutioastejakaumaa puolestaan voidaan tutkia nestekromatografisesti.