Digitalisaation vaikutus kuluttajakäyttäytymiseen - Vuolle, Niko (2016)
Tämä tutkimus käsittelee digitalisaatiota ja sen vaikutusta kuluttajakäyttäytymiseen. Digitalisaatio on 2000-luvun alun suurimpia muutosvoimia ja se aiheuttaa muutosta myös ihmisten tavoissa toimia kuluttajina. Digitalisaatio sekä muuttaa perinteistä kuluttajakäyttäytymisen mallia että luo kuluttajille uusia mahdollisuuksia uusien tuotteiden ja ostoympäristöjen muodossa. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tutkimuksessa selvitetään saatavilla olevan materiaalin pohjalta, että mitä digitalisaatiosta ja sen vaikutuksesta kuluttajakäyttäytymiseen on kirjoitettu. Digitalisaatio määritellään eri lähteissä eri tavoin, mutta yhteenvetona voidaan todeta, että digitalisaatio pitää sisällään teknologian lisääntyneen käytön, sosioteknisen muutoksen sekä tuotteiden, palveluiden ja prosessien digitalisoinnin eli aiemmin analogisten asioiden muuttamisen digitaaliseen muotoon. Kuluttajat ovat siirtyneet digitaaliseen kaupankäyntiympäristöön matalien hintojen, käytön helppouden, laajan tuotevalikoiman ja helposti saatavilla olevan tuotetiedon vuoksi. Myös yritykset näkevät digitalisaatiossa etuja, sillä entistä laajempi asiakaskunta on helpommin saavutettavissa suhteessa pienemmin kustannuksin. Digitalisaation seurauksena perinteiset kivijalkakaupat ovat alkaneet siirtyä myymään tuotteitaan verkkokauppoihin, mutta digitalisaatio on mahdollistanut myös uudenlaisia tuotteita: digitaaliset sisällöt. Digitaalisten sisältöjen markkinat pitävät kuitenkin sisällään omat haasteensa, kuten piratismin. Osa perinteisistä kuluttajakäyttäytymisen teorioista pätevät sellaisenaan digitalisaation muovaamassa markkinaympäristössä, mutta joidenkin teorioiden kohdalla kuluttajakäyttäytymisen on todettu olevan erilaista digitaalisessa ympäristössä.