"Satan still in gaze" : Satan's point of view in Eve's representation in Milton's Paradise lost - Ruuskanen, Aleksi (2016)
Tutkielman tarkoituksena oli tarkastella narratologian ja tyylintutkimuksen keinoin Saatanan näkökulman vaikutusta Eevan kuvaukseen ja luonnehdintaan John Miltonin runoeepoksessa ”Paradise Lost” (1674, suom. ”Kadotettu paratiisi”), joka kertoo uudelleen juutalais-kristillisen syntiinlankeemusmyytin. Kriitikot ovat kiinnittäneet runsaasti huomiota Eevan hahmoon kuluneina vuosikymmeninä, ja Miltonia on vuoroin pidetty niin edistyksellisenä Eevan puolustajana ja tasa-arvon kannattajana kuin paavalistisen ja naisvihamielisen perinteen jatkajanakin. Vaikka useat Milton-tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että Eeva ja Aadam esitellään ensi kertaa lukijalle Eedeniin tunkeutuneen Saatanan näkökulmasta, selvittämättä on jäänyt, missä määrin Saatanan kognition ja sisäisen maailman voidaan olettaa vääristävän Eevan luonnehdintaa.