The discursive construction of leader identity: Tim Cook in a broadcast interview - Arvonen, Pia (2016)
Tämän tutkimuksen aiheena on tutkia johtajaidentiteetin rakentumista diskursiivisesta näkökulmasta. Sosiolingvistisen tutkimussuuntauksen piirissä identiteetin rakentuminen nähdään kielellisenä prosessina: identiteetti rakentuu vuorovaikutuksessa diskursiivisten prosessien kautta. Tätä taustaa vasten tavoitteena on selvittää, kuinka Applen toimitusjohtaja Tim Cookin johtajaidentiteetti rakentuu haastattelutilanteessa erilaisten kielellisten keinojen kautta. Tutkimuksen keskiössä ovat erityisesti kielellisen asemoinnin keinot eli erilaisten lyhyt- ja pidempiaikaisten identiteettiasemien osoittaminen niin Cookin itsensä kuin haastattelijan toimesta. Teoreettinen viitekehys koostui Bucholtzin ja Hallin (2005) esittelemistä diskursiivisen identiteetin rakentumisen periaatteista sekä haastattelukontekstiin liittyvistä käsitteistä ja periaatteista, kuten Claymanin ja Heritagen (2002) uutishaastattelututkimuksen löydöksistä. Tutkimuksen aineisto koostui haastattelusta, jossa Tim Cook on journalisti Charlie Rosen vieraana. Analyysi tehtiin tarkastelemalla aineistossa esiintyviä kielellisen asemoinnin eri keinoja ottaen huomioon haastattelurakenteen erityispiirteet ja niiden vaikutuksen keskustelijoiden väliseen vuorovaikutukseen. Ennen laadullista aineiston analysoimista haastattelu litteroitiin noudatellen keskustelunanalyysin periaatteita. Analyysi osoitti Cookin johtajaidentiteetin rakentuvan neljän erotettavissa olevan ulottuvuuden kautta. Johtajaidentiteetin rakentuminen myös näytti heijastavan muutokseen, inspiroimiseen ja voimaannuttamiseen liittyviä diskursseja, jotka esiintyvät myös johtajuuden tutkimuksessa johtajuudesta esitetyissä määritelmissä. Tutkimus osoitti lisäksi johtajaidentiteetin voivan rakentua myös työpaikkakontekstin ulkopuolella.