Übersetzungsprobleme bei der Übersetzung von Der Kontrabass von Patrick Süskind ins Finnische - Suihkonen, Riikka (2016)
Tiivistelmä – Abstract Tätä pro gradu -tutkielmaa varten on suomennettu Patrick Süskindin monologinäytelmä Der Kontrabaß (1984). Käännösprosessin fokus on ollut idiomaattisten ilmaisujen kääntämisessä, muiden käännösongelmien kuvailussa ja analysoinnissa, sekä itse käännösprosessin kuvaamisessa. Idiomaattiset ilmaukset ovat fraseologismien alaluokka. Idiomit koostuvat sanoista, joiden komponentit eli leksikaaliset osaset muodostavat syntaktisen tai semanttisen kokonaisuuden, jonka merkitystä ei voi sanoista suoraan päätellä. Sen vuoksi idiomaattiset ilmaukset ovat erityisen haastavia kääntäjälle, joka ei puhu lähtökieltä äidinkielenään.