Teknologian rooli meditaatioharjoittelussa - Vuorela, Ville (2016)
Informaatioteknologian kehitys on mahdollistanut meditaatioharjoitteiden tehokkaan leviämisen länsimaisten kulttuurien ulottuville. Digitaalisissa ympäristöissä informaatio leviää erittäin tehokkaasti ja meditaatioharjoitteisiin liittyvään informaatioon törmääminen onkin todennäköisempää kuin koskaan aikaisemmin. Meditoinnin ollaan havaittu edistävän hyvinvointia useilla elämän osa-alueilla ja tuloksien käytännönläheinen soveltaminen edistyy jatkuvasti. Vuosien saatossa informaatioteknologiaa on kehitetty lukuisiin asiayhteyksiin, eikä meditaatioharjoittelu ole jäänyt teknologisen kehityskulun ulkopuolelle. Markkinoilla liikkuu lukuisia erilaisia meditaatioharjoittelua tukevia sovelluksia, informatiivisia palveluita, sekä fyysisiä tuotteita, joiden toiminnallisuuksien tutkiminen on vasta alkanut. Oletettavasti erilaisten teknologioiden avulla käyttäjät voivat omaksua erilaisia meditaatioharjoitteita, ja täten integroida tutkimuksissa havaittuja hyötyjä omaan toiminnallisuuteen. Lähivuosina tehdyt havainnot ovat vahvistaneet näitä oletuksia ja tutkimusten lisääntyminen on edelleen merkittävässä nosteessa. Teknologian avulla on mahdollista välittää havainnollistavaa ja ohjeistavaa informaatiota meditaatioharjoitteista. Tämän lisäksi reaaliaikaiseen palautteeseen pohjautuville monitorointiteknologioille on kehittynyt oma neurotieteisiin pohjautuva osa-alue. Tutkielman havaintoina teknologian merkittävin rooli meditaatioharjoittelun kannalta on harjoitteiden omaksumisen mahdollistaminen. Tämän lisäksi reaaliaikainen palaute tukee merkittävällä tavalla meditaatioharjoittelun etenemistä, mutta sen käyttö ei ole harjoittelun kannalta välttämätöntä. Virtuaalitodellisuudet tarjoavat mielenkiintoisen uuden ulottuvuuden harjoittelun tueksi, mutta nämä uudet teknologiat ovat vielä vahvasti kehitysvaiheessa.